Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаеш ли колко е „Твоето застрахователно IQ“

Снимка: www.abz.bg

Неотдавна беше отбелязана Световната седмица на парите. Ежегодна глобална кампания, посветена на финансовата грамотност за деца и младежи. Тя се провежда под егидата за Организацията за икономическо развитие и сътрудничество.

По този повод Асоциацията на българските застрахователи предложи тест - игра – Твоето застрахователно IQ, достъпно на сайта на Асоциацията.

Темата коментира в “Нашият ден“ Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

Нина Колчакова“Асоциация на българските застрахователи отдавна полага целенасочени усилия за повишаване на застрахователната култура. Смятаме, че когато хората са по-добре информирани за финансовите продукти и услуги, които има на пазара, могат да извлекат от тях много по-голяма полза.

Всеобщо е мнението, че застрахователната грамотност на българите не е на достатъчно високо ниво, но за да знаем в каква посока Асоциацията да насочи усилията си, преди около година направихме национално представително проучване. Резултатите от него бяха много интересни. Проучването за застрахователна грамотност имаше около 53% успеваемост. Една част от населението е добре запознато, но това са хората с по-високо образование, с по-високи доходи. В резултат те имат по-голямо доверие на застрахователите и повече потребяват застрахователни услуги. Видяхме на базата на едни обективни данни зависимостта между знанията на потребителите за продуктите на една индустрия и това колко той е удовлетворен от тях и ги ползва информирано.

Затова организираме не само за Глобалната седмица на парите, но Асоциацията има и постоянни мероприятия, активности, тестове, кампании за разясняване на обществото. Не за да продаваме застраховки, а за да разясняваме различни аспекти на застраховането, за постигане на много по-високо ниво на застрахователна култура в населението и хората да ползват информирано продуктите. Хората масово не знаят какви предимства им дава една застраховка живот, те не я потребяват, т.е. това намалява тяхното качество на живот. 

"Твоето застрахователно IQ"

“Играта е активна до 7 април на нашата страница. Решихме да я пуснем за две седмици, за да дадем възможност на повече хора да участват. Тя не е само забавна игра, а и учебно помагало. Има 14 въпроса за запознаване на участващите с различни области на застраховането. И след като се отговори на всеки въпрос, излиза верният отговор. Обяснено е съответното понятие или казус, който е зададен във въпроса. Показва се и какво е нивото на участника спрямо общонационалната застрахователна грамотност.

До вчера, за около 4 дни, се бяха включили над 1000 души. Те показват едно сравнително високо ниво. От максимум 14 точки средното ниво е 9,2 на отговорилите. Това е много удовлетворително.

Ще проведем томбола с награди за тези, които са участвали в играта. Тези, които са постигнали резултат среден или висок, над 5 точки, ще бъдат пуснати през специален софтуер, който изважда произволни резултати. Трима късметлии ще получат ваучери от по 150 лв. от магазин за техника.“

Още за това кои са неправителствени организации, ангажирани в Националната стратегия за финансова грамотност, можете да чуете от звуковия файл.
доц. д-р Григорий Вазов

Темата за дефицита по отношение на финансовото образование у нас коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Неотдавна ВУЗФ организира за четвърта поредна година “Финансова академия за ученици от 11-и  и 12-и клас.

“Дефицит има, но усилията, които полагаме, са сериозни. Дефицитът идва от това, че в непрофесионалните училища по икономика образованието финансова грамотност или неща, свързани с парите и тяхното управление, отсъства. Затова ние вече над 6-7 години правим в повече от 20 училища, при над 900 ученици, едно много сериозно обучение.

Темите, които предлагаме на учениците, са: пари, банки, банкова система, небанков сектор, инфлация и покупателна сила на парите, парична политика на БНБ, поставяне на цели, вземане на решения, планиране на лични финанси, парични потоци, семеен бюджет и др.

Трудово, пенсионно и здравно осигуряване – също е много важно да знаят учениците. Важни теми са също – доходен депозит, спестявания и инвестиции, кредит, покупка на жилища. Какво става, когато парите не стигат, как ползваме потребителски кредит.

Обръщаме внимание и на темите финансова отговорност и риск. Какво са заложни къщи, какво нещо е лихварството. Едно много сериозно финансово образование правим на учениците.“

Дефицитите в учебните планове

“Как се изгражда учебен план на 12-и, 11-и, 10-и клас, аз не мога да кажа, защото не съм експерт в тази посока. Това са централизирани учебни планове, утвърждават се от МОН. Нашата цел е да поправим нещата, които не стават в българското училище. Мисля, че го правим с голям успех.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Доц. д-р Григорий Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) от 2008 г., изпълнителен директор на Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ (VUZF LAB) и главен секретар на Съвета на ректорите на висшите училища в Рeпублика България. Член е на Надзорния съвет на ДЗИ. През 2015 г. е избран за член на Фискалния съвет на Р България. Бил е президент на ВУЗФ в периода 2005 - 2017 г., а в периода 2002 - 2017 г. е председател на настоятелството на висшето училище. Управител e на "Вазов институт" ЕООД от 1994 г. досега. В периода 1991-1994 г. заема постовете съветник на министъра и зам.-министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. В периода 1992 - 1994 г. е председател на Съвета на директорите на "Балканбанк". Бил е член на Съвета на директорите на Международната банка за икономическо сътрудничество, на Международната инвестиционна банка, както и на Банковата консолидационна компания. В продължение на два мандата е изпълнявал длъжността декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26

Д-р Джон Брок: Хората и Земята имат общо бъдеще

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" представяме репортаж от лекцията на проф. Джон Брок, озаглавена "Ритъмът на Земята". Тази лекция е част от фестивала "Столица/Литература", организиран от Фондация "Елизабет Костова". Темата на лекцията се фокусира върху промените в химическия състав на атмосферата през последните десетилетия и..

обновено на 25.06.24 в 10:55

Фалшивата информация – има ли универсален метод за разпознаване?

В рубриката "Епизоди от живота" гл. асистент д-р Стефан Марков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и от Института по философия и социология при БАН, а също и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата",  както и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата", разкрива какво е фалшива информация в епохата на постистина. В..

публикувано на 25.06.24 в 10:01

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52