Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на френския филм – културен мост между България и Франция

Основен фокус – големият френски актьор Мишел Пиколи

Фестивалът на френския филм ще завладее киноманите от 9 до 22 април, като част от програмата на "Киномания". Това е фестивал, който българската публика следи с интерес. Тази година Френският институт се обединява с "Киномания", със София филм фест и Master Of Art – в името на публиката и в търсене на нестандартни решения в тази сложна епидемична обстановка. 

По-различно ли ще е това издание, разказва в "Артефир" Мария Конакчиева от Френския институт:

"В този труден невесел период ние ще се помъчим да сложим точно тази нотка на душевността. Радвам се, че можем да представим нещо различно – филми – и то европейски. Българският зрител е достатъчно запознат с американското кино, този фестивал е случай да бъде запознат и с европейското. Започва с един политически трилър – „Вила Каприз“. В тази трудна обстановка успяхме да поканим режисьора Бернар Стора и композитора (сина му) Венсан Стора. За мен е много важно, че Франция винаги ще обръща внимание на България и ние на нея, защото сме заедно в една лодка в тези трудни бурни времена. Културата е тази, която ще ни изведе на правилния бряг."

Кинокритикът Владислав Апостолов за специалната програма, посветена на големия френски актьор Мишел Пиколи и селектираните филми на фестивала, част от Киномания 2021:

"Това събитие наистина е културен мост между България и Франция. То предлага храна за духа, храна за размисъл. А какво по-богато угощение за духа, за културния апетит от ретроспекцията с класики на Мишел Пиколи – тази титанична фигура, това олицетворение на могъществото на европейското кино и на френската култура

В специалната селекция под името „Удивителният Мишел Пиколи“ на Фестивала на френския филм са включени 6 заглавия с Мишел Пиколи – някои от тях са най-големите класики и нямат нужда от реклама: „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения. Като „бонус“ фестивалът включва и „Темрок“, един изключителен филм, разкриващ силата на киното за протест."

Всички филми от френската програма са с прожекции в кината „Люмиер“, „Одеон“, „Влайкова“, Дом на киното, Euro Cinema, Кино G-8, както и във Френския институт

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – НДК, ЕПА/БГНЕС

Старт на селекцията дава „Вила Каприз“, първо в кино „Люмиер“ на 9 април от 19.00 часа. Филмът се фокусира върху прочут адвокат, чийто могъщ клиент е обвинен в незаконно придобиване на Вила Каприз – огромно имение на Френската ривиера. От съюзници двамата мъже се превръщат във врагове. Режисьор на продукцията е Бернар Стора, а в ролите: Нилс Ареструп, Патрик Брюел, Мишел Буке, Ирен Жакоб и Пол Ами.

10 април, 17.00 часа, в кино „Люмиер“ – отличеният с цели шест награди „Сезар“ „Сбогом, глупаци“ на режисьора Албер Дюпонтел. Историята се фокусира върху 43-годишна фризьорка, която се опитва да намери детето, което е била принудена да изостави, когато е била на 15. Двама ексцентрични мъже ѝ помагат в това странно и забавно издирване. Филмът е с участието на Виржини Ефира, Албер Дюпонтел , Никола Мари и Мишел Вийермоз.

Във вълнуващия свят на „Парфюмите“ ни потапя режисьорът и сценарист Грегори Манье. Трогателната комедия е съсредоточена върху двамата главни герои – Ан, знаменитост в света на парфюмите, но егоцентрична и непоносима за околните и новият й шофьор Гийом – единственият човек, който се осмелява да й се опълчи. В „Парфюмите“ участват Еманюел Девос (като Ан Уолбърг), Грегори Монтел ( катоГийом Фавр), както и Сержи Лопес и Гюстав Керверн. Филмът може да се види в кино „Люмиер“ на 18 април от 19.00 часа.

„Неочакван тримуф“ – един от фестивалните хитове в тазгодишната Киномания, носител на Европейската филмова награда за най-добра комедия. Любопитната история е с режисьор Еманюел Куркол. Група затворници, предвождани от даровит, но често безработен актьор играят „В очакване на Годо“ по Самюъл Бекет. Театралното ателие в затвора прераства в турне, което обещава да се превърне в неочакван триумф. Филмът гледаме в „Люмиер“ на 17 април от 19.00 часа, а в ролите се превъплъщават: Кад Мерад, Давид Аяла, Ламин Сисохо, Софиан Хамес, Пиер Лотен, Александър Медведев, Марина Хандс, Лоран Стокер.

„Дьо Гол“ е посветен на прочутия френски генерал и може да бъде видян в кино „Люмиер“ на 21 април от 19.00 часа. Режисьор на продукцията е Габриел льо Бомен, а в роли гледаме Ламбер Уилсън(като Шарл дьо Гол), Изабел Каре, Оливие Гурме, Лоран Стокер, Тим Хъдсън (като Уинстън Чърчил), Филип Лауденбах и др. С настъпването на немската армия Франция е изправена пред катастрофална военна ситуация. Шарл дьо Гол, току-що повишен в генерал, се присъединява към правителството в Париж, докато съпругата му Ивон и трите им деца остават в провинцията. Невероятната им съдба ще промени не самофренскат аистория, но и развитието на Втората световна война.

Като основен фокус на Фестивала на френския филм тази година ще бъдат показани шест филма с участието на големия актьор Мишел Пиколи, който почина през 2020 г.

Фестивалът на френския филм се осъществява в партньорство с Френски институт в България.

Пълната програма с точните дати и часове е на www.kinomania.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30