Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 години от рождението

Георги Раковски – „образ невъзможен“

Снимка: Wikipedia

Точно преди 200 г. през 1821 лето, на 14 априлий, в Котел се ражда мъжката рожба Сава, по баща Стойков, по прадядо Попович. Това е историческа дата, защото е рожден ден на бъдещия Знаменосец на свободата.

Преди това буйното българче – вече оформило се като безкомпромисен бунтар, подгонен от турските власти, променя името си на Георги Македон, а в последна сметка приема името, с което остава навеки в националната ни летопис – Георги Стойков Раковски.

Майка му Руса вдъхнала у чедото си набожност и трудолюбие, както и състрадание към ближните, честност и чувство за справедливост, но още от дете малкият Сава започва да проявява неизчерпаема енергия, опърничавост и стремеж към лидерство.

Всички тези особености го оформят като млад мъж, решителен до самонадеяност, който не чупи гръб пред ничий авторитет.
Този „образ невъзможен“, личност с нечут вулканичен характер, няма друг съдбовен избор, освен да развие историческия си усет за обществена справедливост и да извърви опасния път от личната си независимост до борбата за националната ни свобода. И по волята на епохата да застане начело на първите организирани битки срещу гръцко и турско потисничество.


Раковски е идейният баща на Васил Левски и Христо Ботев, чиято карма се предопределя от хероичния му пример на жертвоготовност за род и отечество. Днес животът и делото на двамата му духовни синове са по-добре изследвани и изучени от същината на явлението Георги Стойков, факт, който е обиден за националното ни самосъзнание. Дано през следващите години тази историческа несправедливост бъде преодоляна.

В разговорът за гения на Раковски, за универсалните му качествата му на революционер, публицист, издател, фолклорист, етнограф, журналист, историк и учител по чужди езици участват историците Цочо В. Билярски и Румен Манов, писателят Румен Василев и издателят на патриотична историческа литература Никола Григоров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Футболът като история и култура

Европейското първенство по футбол е в разгара си, в САЩ протичат мачовете от "Копа Американа" – светът е футбол, ако и да няма Мондиал. Тази планетарна обсебеност обаче си има корени – истории, които е добре да знаем и да разказваме. Защото футболът не е единствено спорт, футболът е и културно явление, което има нужда да бъде разисквано и..

публикувано на 26.06.24 в 17:35

Познават ли новородените майчиния си език?

Бебетата разбират майчиния си език още преди да се родят – Никола Кереков запознава слушателите на рубриката "Науката не спи" с научните доказателства за този феномен. Съветите да се говори ясно и разбираемо на бебето, докато то все още е в майчината утроба, не са безпочвени. Екип от френски учени доказва, че бебетата се раждат с езиково..

публикувано на 25.06.24 в 13:05

За чувствителните новини, кадри, данни и романи

Не е рядко явление родни думи и словосъчетания или добре познати заемки да се сдобият с ново значение, пряко внесено от чужд език и това очаквано предизвиква неразбиране, дори недоразумения. Както например модното "адресирам проблем", което по лични наблюдения се използва за "разглеждам", "поставям на обсъждане", "насочвам вниманието към", че дори..

публикувано на 25.06.24 в 12:14
Проф. Арман Постаджиян

Сърцето – най-важният и сетивен орган

Заглавието на настоящата ни ефирна среща вероятно ще бъде прието от кардиолозите, но едва ли с него ще се съгласят офталмолозите и други представители на лекарската гилдия. Това не е особен проблем, защото нашият екип само изостря сетивата за значимите здравни теми. В поредния брой на седмичното издание "За здравето" гостува проф. Арман..

публикувано на 25.06.24 в 11:45
Трифон Попов

Еврика! Успешни българи: Трифон Попов

Трифон Попов е студент 5-и курс в Медицинския университет в София. Той е носител на тазгодишната награда "Студент на годината – 2023", която му беше връчена през месец март. Но също така Трифон Попов се занимава с научни изследвания, с доброволчество, член е и на Асоциацията на студентите по медицина в София. Казва, че медицината е необятна наука,..

публикувано на 24.06.24 в 17:00