Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

| обновено на 22.04.21 в 13:48

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт” е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, и съвременното изкуство, както и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

От 22 до 29 април в арткината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия, включени в програмата на събитието. Сред селектираните филми има 5 българскиПо традиция първата прожекция е на българско заглавие. 
„Медалът“ е късометражен документален филм на младия режисьор Слав Велков, който въвежда в историята, процеса и смисъла на създаването на художествени медали. 
Веднага след това следва ексклузивната прожекция на документалния филм „Хелмут Нютън: лошият и красивият“.

Петото издание на фестивала се провежда в две части – след онлайн изданието през февруари 2021 г. сега е ред на Издание на живо – от 22 до 29 април 2021 г. в арткината в София, в Пловдив и във Варна. Изданието на живо представя всички селектирани пълнометражни филми, както и част от селектирани късометражни филми и продукции в категория Видеоарт и Артреклама. 

Тази година в категорията „Архитектура“, например, влизат четири филма, разказващи за архитектите Франк Лойд Райт, Алвар Аалто, Бярке Ингелс, както и за Колосът Прора – колосалния курорт от епохата на Третия райх.

Чуйте какво разказа в "Артефир"  Найо Тицин за пролетното издание на “Мастер оф Арт”.

Целта на фестивала е да показва документални филми, които представят талантите и творческия процес в следните категории: Архитектура, Дизайн и Мода, Изкуство и Власт, Изобразителнo изкуствo, Кулинарно изкуство, Литература, Музика и Танц, Съвременно изкуство, Театър и Кино, Фотография.

Документални филми, продуцирани и реализирани по света след 1-ви януари 2018 г., са допустими за участие в конкурсната селекция на фестивала. Фестивалът обръща внимание също и върху съвременните тенденции във видеоарт и артрекламата.

Мисията на филмовия фестивал "Мастер оф Арт" е да се превърне в алтернативна платформа на масовата култура, да създаде възможности и да спомогне за диалога и сътрудничеството между творците. Фестивалът е най-големият в Източна Европа форум за млади документалисти, изкушени да разказват вдъхновяващи истории за изкуството.

Филмовият фестивал "Мастер оф Арт" се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация “Master of Art” с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община, на Фондация “Америка за България” и на Националния филмов център. Фестивалът набира средства от такси за участие, финансови приходи от спонсорства, дарения, реклама и продажба на билети.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30