Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Начев за изминалата политическа седмица

Фарс или спасение в парламента

| обновено на 23.04.21 в 11:14
Снимка: БГНЕС

Какво се случи в отиващата си седмица във вътрешнополитически план? Кого спасява фарсът в политиката?

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът и преподавател в НБУ – Иван Начев.

Този фарс, ако погледнете, спасява всички. Независимо от тяхната готовност да съставят или да не успеят да съставят правителство. Тъй като ясно показва няколко разделителни линии, вътре в парламента.

Едната, разбира се, е анти-ГЕРБ линията. В тази последна седмица доста камъни хвърляхме, образно казано, по умрялото куче, но не бива да забравяме, че кучето не е умряло. И ако продължава така поведението на някои от останалите политически партии вътре в парламента, може след известно време той отново да се върне на бял кон. Да, има много по-голямо мнозинство, отколкото всички очакват към момента

От една страна, фокусираме вниманието си върху основните политически процеси, които текат в парламента, например предложенията за промени в изборното законодателство, изобщо работата върху правилника за дейността на парламента. Някои други законодателни предложения, които се чуха. Те наистина са много интересни и в крайна сметка ще разрешат някои от проблемите, които стоят с години в българското общество и които миналата година голяма част от протестиращите граждани подкрепиха.

Само че на фона на това желание, на тази заявка за такива големи промени, да няма желание да се състави правителство в рамките на този парламент, изглежда, меко казано, смешно, защото всеки от нас знае, че един следващ парламент може да промени това законодателство. Кому е нужно да се правят такива кардинални промени, ако те няма действително да бъдат въведени в практиката и да има резултат от това въвеждане.

Извън парламента, разбира се, имаше две неща, освен поведението на министър-председателя в оставка, самото желание на ГЕРБ да състави правителство, в което той да не се ангажира вече с това правителство. Което, разбира се, може да означава заявка за участие в президентски избори и най-вероятно това означава, но може да означава и друго, че просто той подценява цялата ситуация в сегашния парламент.

В крайна сметка ние сме парламентарна република и макар в последния мандат на ГЕРБ това много-много да не се забелязваше, именно заради поведението на министър-председателя, който не желаеше да посети Народното събрание, така и заради това, че именно ние, гражданите, сме вкарали в този парламент две съвсем нови партии – коалиции, които са изразители на протеста в българското общество.“

Етични норми

“За етичните и поведенчески норми в българския политически живот няма какво да говорим, защото те много отдавна изчезнаха. Виждаме и последния, и предишните два парламента, политическото говорене слезе до толкова ниско равнище, бих казал махленско, в което говорене няма лошо, ако наистина сме в махалата. Но когато ти си отговорен пред целия български народ и си сложен там, за да защитаваш неговите интереси, да говориш по този начин е една голяма обида за народа.

Всеки един от играчите в този парламент няма много големи шансове вътре в парламента. И това е абсолютно непредсказуемо по отношение на следващите, не само месеци, но и години. Ако погледнете програмите на партиите, предизборните. Имаше партии, които действително отговорно бяха подходили към това, което предлагат. В техните програми човек може да намери възгледи, разбирания, стремежи. И една от тези програми беше именно на ГЕРБ. И на фона на този прагматизъм вие виждате изведнъж точно обратното поведение.

Първо, до момента не е сключено споразумение с Европейската комисия за следващия финансов период, което означава абсолютна безотговорност. Няма нито една одобрена програма. Не искат да внесат Плана за възстановяване. Това за какво говори? Не само няма морал, а и изключително двуличие на редица политически партии. Включително това, което вчера наблюдавахме по отношение на главния прокурор.“


“Има такъв народ“

“Винаги може да се реализира правителство в този парламент. Просто, когато говорим за новите партии, най-вече за ИТН, защото в другите нови партии има хора с политически опит. Логично е да виждаме това, което става не само в Народното събрание, но и извън него. Можем да си спомним, че голяма част от партиите, които са се появявали по този начин, винаги така са действали в началото, леко хаотично. И това е съвсем нормално, машината сега заработва. Те никога не са работили като депутати.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Импулсът в мен: Финансовата грамотност на младите

Макар че на пръв поглед темата изглежда малко суха, обръщаме внимание на проучване на ПИЗА , измерващо финансовата грамотност. Преди месец бяха представени данни, които показват, че 15-годишните ученици у нас имат по-ниска финансова култура в сравнение с връстниците си в Европа . Изследването е проведено в около 20 страни. Младите у нас сякаш..

публикувано на 21.10.24 в 14:38

Лукс и древни загадки, или нещо за многоликия свят на Сардиния

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" журналистът, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе сподели своите впечатления за остров Сардиния, който често бива възприеман като "много скъпо място". Той уточнява: "Там са и яхтите, и селищата на знаменитостите, но това е само една точка на острова, която е придала това..

обновено на 21.10.24 в 14:02

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този път то ще се проведе под мотото "Криле и корени". За каузата и значимостта на фондацията, както и за..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините. Една от първите истории, които..

обновено на 21.10.24 в 09:47