Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден за борба със затлъстяването

Около 40% от хората със затлъстяване имат някакъв генетичен проблем

Снимка: Pixabay

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.

Кампанията е проведена за първи път през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и с участието на Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Основателите са били убедени, че броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване за цяла Европа непрекъснато се увеличава.

Целта на дни като тези е да се помогне на хората, които отчитат, че имат този проблем, но не успяват да намалят част от теглото си и по този начин могат да намалят и риска от редица заболявания.

През последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа.

Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски страни между 30 и 80% от хората са с наднормено тегло. А от децата с наднормено тегло са средно 20%.

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Светослав Ханджиев.

“Храненето е много важно, но е важен и двигателният режим. Особено важно е генетичното предразположение. Около 40% от хората със затлъстяване, даже и повече, имат някакъв генетичен проблем.

Затова трябва да бъдат още по-стриктни в спазването на някакъв режим. Освен това искам да подчертая, че борбата със затлъстяването започва от най-ранна детска възраст. Справянето с това заболяване е в тази възраст.

Даже говорим за първите 1000 дни от развитието на човешкия организъм. От момента на зачатие до втората година на развитието на детето.

За да не страда от затлъстяване, детето на една бременна жена и да не страда впоследствие от високо кръвно налягане и от диабет, трябва нейното тегло по време на бременността да е не повече от 15-16 кг над обичайното.

Храненето трябва да бъде разнообразно, съобразено с нуждите на организма. Една бременна жена трябва да консумира много белтъчини от млечен и от животински произход. От яйца, риба, месо – всички тези неща са важни в съответните нормативи.

Трябва да има много зеленчуци на трапезата. Да се храним няколко пъти на ден е много важно.

Вечерята трябва да бъде два до три часа преди да си легнем. Важна е и сутрешната закуска. Доказана е вредата от гладуването."

Наднормено тегло и затлъстяване

"Изчисляваме т.нар. "Индекс на телесна маса". Килограмите се разделят на ръста на квадрат."

“Балканска диета“

"Традициите на нашето хранене са много близки до т.нар. “Средиземноморска диета“. Има много положителни елементи. Нашето хранене има много антиоксидантни средства, което е много важно. Пробиотиците – нашето кисело мляко. И редица неща, които очертават т.нар. “Балканска диета“. В света в момента се говори за Балканска, за Северна диета и Средиземноморска диета."


Темата коментира в “Нашият ден“ и проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в “Александровска болница“.

"Лечението на затлъстяването включва – първо, адекватната промяна на стила на живот – диета и физическа активност.

Малък процент от хората успяват да задържат теглото си по този начин. Много често като втора стъпка се налага прилагането на различни медикаменти.

А когато и това не може да помогне в дългосрочен план, защото краткосрочно килограмите могат да бъдат намалени, но често това е свързано с много крути диети, нискокалорични, които също не препоръчваме, както и пълното гладуване. Една опция, която се появи през последните години в България, е хирургичното лечение на затлъстяването."

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03