Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Позорище“ – сатира за балканския човек, написана от Добромир Байчев

Снимка: @ciela.books

Костас Папуляс мечтае да създаде собствен театър. Сбъдването на тази негова мечта обаче му струва скъпо, особено когато мечтата е побългарена. Цената, която гъркът трябва да плати, превръща благородното му желание в истинско „Позорище“ – една комедия на абсурда, която разсмива до плач.

След суровия реализъм на „Глиненият цар“ – фаворит на 10-ия юбилеен конкурс „Развитие“ и носител на литературната награда „Перото“ за дебют, писателят и сценарист Добромир Байчев издаде сатира за балканския човек, с всичките му познати и непознати, мили и сурови черти.

Въпросното „Позорище“ се развива на сцената на театър „Балканики“. В него освен мечтателят Костас участват и архетипни образи – амбициозен македонски драматург, най-страстната българска актриса, ревнив директор на държавен театър, шмекер сърбин – „специалист“ по еврофондове, проектоминистър на културата и най-сексапилната секретарка на света. Както и още немалко колоритни герои, чиято прилика с действителни лица е абсолютно случайна.

От служител на Въоръжените сили на Гърция, идеалистът мечтател Костас Папуляс се превръща в приключенец, дълбоко навлязъл в балканската действителност. Интригите и сблъсъкът с човешките нрави му костват неопетнената до този момент душа, а комедията в крайна сметка се превръща в трагедия с леко горчив привкус.

Иронията, с която Добромир Байчев пише, напомня, че животът е сцена и всички ние сме актьори на нея. И в повечето случаи зависи само от нас дали ще останем в ролята, която ни се е паднала. С „Позорище“ авторът припомня и че човек не бива да се отказва от мечтите си и от стремежа си да преследва голямото. Но като писател, изкушен от жанра на комедията, Байчев иска най-вече да разсмее читателите.

Успява ли ще разберете само ако прочетете романа, а повече за него можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53