Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Новков: Програмата е един от водещите културни институти на българската духовност

Честит празник на програмата за култура и образование "Христо Ботев"

Светлана Димитрова: Духът е много творчески, изпълнен с много нови идеи, променяме се

Снимка: БГНЕС

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празнуваме буквите – онези сакрални знаци, които издигат съществуването ни над окаяния бит и варварското всекидневие и ни определят като народ на духа. Днес е ден за поклон пред древните далновидни владетели, имали силата и мъдростта да спасят едно духовно дело, което привидно не прибавя нови територии към държавата, но приобщава към българския хоризонт далечни духовни пространства. 

Честит празник за щастието да принадлежим към една по-висока същност, отколкото е видимото с неговите често невъзвисяващи битки.

Днес е празник на учителите, които вярват в способностите на учениците си, и на учениците, които надминават своите учители, защото просветата дава хоризонти за стремеж. 

Днес е празник наградените за постижение в българската култура, но и на тези, за които културата е начин на живот и естествена вътрешна потребност 365 дни в годината.

Днес ние от програма "Христо Ботев" поздравяваме всички – и тези, за които химнът "Върви, народе възродени" е код за принадлежност в който и край на света да са открили възможност за дом. Но поздравяваме и тези, които точно днес ще се посвенят и няма да напишат в социалните мрежи "4estit 24 may". Честит празник на тези, които знаят, че "не знаят" се пише отделно, а "незнание" е една дума. Честит празник за щастието да си казваме всеки път на 24 май "Честит празник".

Днешният ден е празник и за всички колеги от програмата за култура и образование на Българското национално радио "Христо Ботев" – медията без аналог в българския ефир, както няма аналог по света и днешният светъл празник.

Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев", водещ на предаването "Премълчаната история", магистър по психология и философия, автор на много книги, литературен критик, медиен наблюдател, театрален, кино- и художествен анализатор. Той разказа в "Артефир" какво ново предстои да се случва в програмата – за водещите, авторите и новите предавания – и какво определя програмата като истинска културна институция:

"Програма "Христо Ботев" отдавна е културна институция. Тя е такъв културен институт, какъвто е Националната опера, Народният театър, Народната библиотека... Много се радвам, че онова, което правим заедно с колегите, още повече с обновената схема, затвърждаваме и утвърждаваме точно този характер на програма "Христо Ботев" – на един от водещите културни институти на българската духовност през вековете. 

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Програмата и радиото освен съдържание са и ритъм. Главни "виновници" за ритъма в радиото са музикалните редактори и техните избори. Светлана Димитрова, главен редактор на програма "Христо Ботев", дългогодишен водещ и музикален продуцент, сподели в "Артефир":

"Всички музикални редактори в програмата са изключително компетентни и аз се радвам, че работим с такъв екип, който умее да подбира и да представя музиката по най-добрия начин. Иска ми се да отбележа завръщането на Следобедната музикална линия в 14 часа – от понеделник до петък – класическа музика. Специално искам да отбележа музикалните вечери на програмата. Сега започват летните фестивали и ние ще пренесем слушателите на много от концертите, които предстоят, с директни предавания; оперната ни вечер всяка събота... Радиосимфониците в Неделния следобед... Много се радвам, че духът е много творчески, изпълнен с много нови идеи. И да, променяме се."

Чуйте целия разговор от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сборник разкази на Ангел Г. Ангелов за любовта

Излезе новата книга на Ангел Г. Ангелов "Басейнът, както и други разкази за любовта". Тя беше представена на премиерата от доц. Морис Фадел. Както той отбеляза, темата за любовта е често срещана в произведенията на писателя, но това е "невъзможната любов", по заглавието на друга негова книга. Жанрът на разказа привлича Ангел Г. Ангелов, той е издал..

публикувано на 08.06.24 в 09:27

Цяла седмица театрален празник във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" ще бъде открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание. В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите Мирослава..

публикувано на 08.06.24 в 08:50

За гласувалите с усмивка

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че гласуването е не само право, но и задължение, най-вече пред самия себе си. Тази неделя след новините в 18 всички, които са гласували в неделя ще получат по радиото по една усмивка, която изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Милка..

публикувано на 07.06.24 в 17:30

"В очакване на Годо" отново провокира въпросът за чакането

Предстои премиера на представлението "В очакване на Годо" на сцената на кино-театър "Освобождение". Сценичната версия прилага подхода на театъра на абсурда, присъщ за Самюел Бекет, но използва и съвременни театрални техники и препратки. Въпросът за чакането през търсенето на себе си е поставен актуално през погледа на всички персонажи. Повече за..

публикувано на 07.06.24 в 17:15

Златните години на българското графично изкуство

70 творби на 35 български художници от три творчески поколения представя най-новата постоянна експозиция "Графика и живопис" на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна.   Знаковата изложба включва всички стилови и пластически направления в българското графично изкуство – фигуративизъм, експресионизъм, сюрреализъм,..

публикувано на 07.06.24 в 17:00