Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуващата лудница на Театър „Кредо“

2
Снимка: Творчески колектив СвЕмма - Светослав Куцаров и Емма Бардизбанян

Театър „Кредо“ започва юбилейно турне в страната за отбелязване на петата годишнина от създаването на спектакъла "Дневникът на един луд“ по Гогол. Това е третото Гоголево заглавие в репертоара на театъра след обявения от руската критика за явление в световния театър спектакъл „Шинел“ и отличения с 11 престижни национални награди спектакъл „РевизорЪт“. Театър „Кредо“ за втори път този сезон отбелязва с национално турне юбилей на свой спектакъл. През есента на 2020 година имаше турне на световнопризнатия и отличен с 8 международни награди спектакъл „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен, по случай 15-годишнината от неговото създаване. През 2022 година Театър „Кредо“ ще отбележи още един важен юбилей – 30 години от създаването на театъра и хитовия му спектакъл „Шинел“ по Гогол.  

В "Артефир" гостува режисьорът Нина Димитрова, основател и артистичен директор на независимата театрална трупа, сценарист и режисьор на „Дневникът на един луд“:

"Както аз казвам за тоя спектакъл, събрано в няколко думи, "Луд умора нема"... Юбилеите са си юбилеи – те не се съобразяват, че има пандемия. Аз се опитвам, доколкото е възможно, тези важни събития да се случат. Мисля, че едно национално турне е чудесен начин на отбелязване.

Всеки има една Испания, за която да се бори и да защитава своите мечти. Тази Испания включва и това, че ти си човек – не си Бог, не можеш да се въздържаш вечно, и че човек е създаден да се стреми и никой няма право да му отнема този стремеж. Или както казва Гоголевият луд, всеки петел има по една Испания под перата си. Всеки има право на достойнство и да се бори за това никога не е късно."

Премиерата на „Дневникът на един луд“ е на 17 октомври 2015 година на сцената Театър 199 „Валентин Стойчев“ в София. Спектакълът е създаден специално за отбелязване на 50-годишния юбилей на Театър 199, копродуцент и партньор на Театър „Кредо“ вече 29 години.

"Благодаря на Театър 199 за всичките тези 29 години, че ни гласува това доверие. Благодаря и нашите партньори в Русе, Силистра, Добрич, Стара Загора и Бургас, както и на Национален фонд „Култура“, без който турнето би било невъзможно. Разбира се, благодаря и на Стелиан Радев, който изтърпя и измина много дълъг път от "Департамента до Испанския престол", както казва неговият герой. Стелиан Радев беше коронясан с доста отличия, абсолютно справедливо, за своето майсторско постижение в тази изключително сложна роля." 

През 2016 година Стелиан Радев получава наградата за мъжка роля на международния театрален фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“ в Габрово, номинация за награда „Икар“ на Съюза на артистите в България в категория „Дебют“ и номинация за награда „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“.

Фотограф – Павел Червенков

Актьорът Стелиан Радев от спектакъла „Дневникът на един луд“ по Гогол, сподели в "Артефир":

"Още не бях завършил Академията и представата ми за театъра тепърва имаше да се променя в главата ми. Трудно си намерих езика, с който трябва да работя и съм благодарен на Нина, че прояви много търпение, за да мога да се окриля в един момент. Да излезеш сам на сцената наистина е много голямо предизвикателство. И който не го е правил, само той не знае колко е трудно, защото – да хубаво е накрая, ако ти ръкопляскат, но ако нещата не се получават, няма кого да виниш освен себе си.

Когато мечтаеш за нещо, трябва да се бориш. И никой не може да ти затвори мечтите някъде и да ти каже, че не можеш да бъдеш, какъвто искаш."

Програмата на турнето включва гостуване в Русе на 1, 2, 3 и 4 юни 2021 година на сцената на Държавен куклен театър Русе, на 7 юни в Силистра на сцената на Драматично-кукления театър Силистра, на 9 юни в Добрич на сцената Държавен куклен театър Добрич. През есента турнето продължава с участие на международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора, който се организира от Държавен куклен театър Стара Загора. „Дневникът на един луд“ е в програмата на фестивала на 25 септември. На 5 и 6 октомври спектакълът гостува в Бургас и ще се играе на сцената Държавен куклен театър Бургас. 

 Чуйте повече от звуковия файл.

Турнето се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и е част от едногодишния проект на театъра „кРЕдоСТАРТ“, осъществяващ се по „Едногодишната програма за подкрепа на частни организации в областта на изкуството“, 2020. 

Освен юбилейното национално турне на „Дневникът на един луд“ по Гогол, за отбелязване на 5-ата годишнина от създаването на спектакъла, по проект „кРЕдоСТАРТ“, осъществяващ се с подкрепата на Национален фонд „Култура“, е създадена пълна аудиовизуална версия на спектакъла със субтититри на английски език и нова визия на юбилейния спектакъл от фотографите Емма Бардизбанян и Светослав Куцаров. 

Снимки – Театър "Кредо", Творчески колектив СвЕмма - Светослав Куцаров и Емма  Бардизбанян, Павел Червенков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00