Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден за борба против тютюнопушенето

| обновено на 31.05.21 в 09:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отбелязваме Международния ден за борба против тютюнопушенето. Той е определен през 1987 г. по инициатива на Световната здравна организация. Цели привличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка голяма част от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

“Надявам се, че точно в този ден много хора ще захвърлят цигарите. По-малко цигари – по-добър живот.

СЗО тази година отправи апел към хората – “поеми ангажимент да се откажеш“.

Отказът от цигарите те прави свободен. Позволява ти да не се унижаваш. Оказвайки цигарите, правиш подарък не само на себе си, но и на близките и приятелите си, които опушваш в определени моменти.

Научно проучване с 12 000 души показва, че, ако един човек откаже цигарите, шансът да ги откажат неговата съпруга, съпруг, брат, сестра, приятел, колега, се увеличава много пъти.

Друго проучване пък показва, че, ако, пушач има повече приятели пушачи вероятността да откаже цигарите е много па-малка."


Социалният фактор в отказа на цигарите е изключително важен. Близките на пушачите трябва да им помогнат.“

Какво ни пречи да ги откажем

"Пушачите си намират причини и те са най-разнообразни. Знаете ли какъв беше отговорът на моя пациентка с тежка хронична обструктивна болест, която убеждавах да спре цигарите - “много сладко ми говорите, докторке, но аз няма да спра цигарите“. Категорична е, че това едва ли не е смисълът на нейния живот.

Затова пушачите делим на хармонични и нехармонични. Тези, които приемат пушенето като част от техния живот, и другите, които казват, че цигарите им вредят и се мъчат да прекъснат този порочен кръг."


Нивата на тютюнопушене стават все по-сериозни според данните, събрани с помощта на Екзакта Рисърч Груп. Според проучването най-засегнати са младите хора у нас.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Маша Гавраилова от Коалиция “Без тютюнев дим“.

"Това проучване беше специално насочено към младите хора на възраст 18-35 години. Но това се оказва и най-активната възраст на пушене. В повечето случаи продължава и до към 45 години, след това постепенно намалява.

Особено тревожно е пушенето сред младите хора и най-вече сред младите жени. Това са настоящите и бъдещи майки. Оказва се, че 46,1% от жените в тази възрастова група пушат, което е страшно много, почти половината от жените. Това са жените, които по-трудно ще забременеят, ще имат проблеми с отглеждането на детето. Защото, пушейки около него, то по-често ще боледува. По-чести са белодробните усложнения, отитите. Дали ще забременеят, как ще го износят, как ще го изгледат. Какво се случва по време на кърменето.

Искрено се надявахме модата на тютюнопушенето да е минала сред младите хора, но проучването показва, че не е минала, че момичетата се стараят да получат “своята еманципация“. Да не бъдат отхвърляни от групата. Да не бъдат сметнати за задръстени.

Ако вземем данните от “Евробарометар“ в различните години – България, за разлика от другите европейски държави, увеличава пушенето през последните две проучвания.

Намалили сме малко през 2017 г. – 36%, били сме 39, сега се оказва, че пак сме 38%.

Което означава, че мерките, които се предприемат, не са достатъчни."

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.
Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35