Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов:

Да се промени Наредба №7 за ваучерите за храна, за да се използват и за почивка

Летен туристически сезон 2021 – очаквания

| обновено на 18.06.21 в 14:33
Снимка: www.goldensands.bg

Какви са очакванията към летния туристически сезон? Ваксинации, сертификати... къде да почиваме, какво да изберем – в чужбина или у нас?

Темата коментира в “Нашият ден“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма:

Румен Драганов“Очакванията за летния сезон са много интензивни пътувания на българи в България, което наблюдаваме от началото на годината. От началото на месец май видяхме, че само за първата десетдневка излязоха 485 хил. превозни средства. Така че ние надхвърлихме милион пътувания в България още в началото на май.

Виждайки уикендите, сега как са доста натоварени с доста големи задръствания, опашката в неделя пред Стара Загора достигна 10 километра. Месеците юли и август ще бъдат доста интензивни и ще имаме голямо движение по магистралите.

Туризмът не е само Черноморието. Планините са толкова натоварени в последните години, особено миналата. Хижите и зеленината привлякоха хората. И там има много интензивни пътувания. Къщите за гости са максимално пълни. По същия начин е и със спа хотелите – и те са пълни. Ако сега се провери за този уикенд – няма места и няма и за следващия.


Като цяло можем да разглеждаме туризма в три направления. Едното е устойчивият туризъм – къщите за гости, малките семейни хотели. 

И на устойчив туризъм в другия му край – индустриализиран туризъм, който разчита на чартърни пътувания. Не се занимава с българските туристи, защото това са големи хотелски комплекси, изградени главно по Черноморието и те разчитат на международен туризъм. Големите туроператори, които се занимават с чартърните полети, искат пълни самолети – не могат да работят на 50%, под 75% заетост те вече губят. Губят грамадните хотели, а малките демонстрират устойчивост на туризма."

Обвързването с ваксинирането

Националният борд по туризъм настоя държавата да се засили рекламната кампания и да въведе стимули за ваксинация в страната. Положителна стъпка ли е това?

"Не е положителна стъпка! Да кажеш, че ваксинирането в България е катастрофа, е абсолютно невярно, неточно и некоректно. Второ, да кажеш, че ще даваш по 50 лв., демотивира тези, които са се засилили да се ваксинират сега. Нека всеки да си знае неговата работа. Работата на Борда и съответно Конфедерацията на българската туристическа индустрия беше това, което казахме и на министър Стела Балтова при срещата в понеделник – Да се промени Наредба №7 на министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика и в тази наредба, която е за ваучерите за храна, да се добавят и ваучери за почивка – същите ваучери да се използват и за почивка. 

Министърът на туризма се съгласи и заедно с министъра на транспорта ще предложат в правителството хората, които имат вече имат в джоба си ваучери за храна, ако пожелаят, да ги използват за почивка. А в бъдеще следващото правителство да увеличи размера на тези 350 млн. лв., заделени в момента за тези ваучери, да има целия механизъм за тяхното разпространение и за почивка. Това е нещо, което туризмът от много време търсеше."

За дискриминацията при ваксинацията, за доводите на разума и за още проблеми, възникващи в пандемичната обстановка пред туризма, за обществените отражения – можете да чуете Румен Драганов от звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, ПП "Врачански Балкан"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08