Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкастът – безвремие за (не)забързания човек

Снимка: pixabay

Ако искате да се убедите, че можете да подчините времето на интересите си, пуснете си подкаст. Вече има немалко български такива, които позволяват на по-нишовото съдържание – разговори за кино, литература и изобщо за изкуство, за бизнес, реклама, технологии, спорт и за каквото още ви подскаже съзнанието – да достигне до хората.

Подкастите на БНР

В световен план подкаст културата е добре развита, а у нас е именно нишово поле, в което всеки може да стъпи, без да последва взрив, а точно обратното – приятно усещане за множество стойностни разговори със запомнящи се личности, които с историите и отношението си към живота ти дават пример и те учат на нещо. А може и да е разговор сам със себе си. Всичко това в неограничено време, с възможност свободно да стриймваш аудиосъдържание и да го подбираш спрямо вкусовете си. И нещо много важно – да го слушаш, а в някои случаи и да го гледаш, когато и както пожелаеш.

„Подкастът не те хваща за гушата“, а те оставя да дишаш свободно в безвремието, което се създава в тези разговори без ограничения. Предаването в интернет надскача злободневността на темите и ти позволява да се водиш от любопитството си – и като водещ, и като потребител. За първото обаче трябва да подпишеш „подкаст сделка“. Тя ти дава свободата да не зависиш от ефир, продуценти и мащабността на екипа, но носи отговорността на автора, който трябва да удържа фронта на всички нива. Интересен факт е, че колкото слушателите, респективно зрителите, на един подкаст да са зависими от твоя подбор на теми и начина на поднасянето им, толкова и ти, като автор и водещ, можеш да зависиш от тях, защото те освен всичко друго биха могли да бъдат и твои спонсори.

Изброеното дотук прави подкаста предпочитана форма за създаване на интернет съдържание. Неслучайно желанието да си направиш подкаст е равнозначно на това да искаш да си основеш банда. Защото отново става дума страст и общи интереси, които обединяват хората.

Подкастът, с всички свои епизоди, а може и броеве, ако предпочитате, представлява не само една картина на времето, в което живеем, той изобразява духа на поколението, което следи съответното съдържание. Или както ще чуете от един от подкастърите, станали част от своеобразния наръчник на „Какво се случва“ за това как да се превърнеш във водещ на подкаст, който умее да води разговор, при това за култура и изкуство, и който вярва в качествата на този формат, т.нар. "асинхорнно радио" или видеопредаване в интернет, е като „пъзел на интересите на една малка извадка на едно поколение в България“. Пъзел, който всеки може да сглоби, както намери за добре.

Почти стана ясно защо е толкова модерно, направо готино, да имаш подкаст днес, но почти. 

Останалото чуйте от събеседниците в „Какво се случва“:

Антон Биров и Темз Арабаджиева, автори и водещи на подкаста „Първа страница“, посветен на книгите, хората и (не)истинските истории; 

Ясен Атанасов, актьор, автор и водещ на видеоподкаста „Ти да видиш“, в който гостуват хора на изкуството; 

Орлин Милчев – Атила, кинорежисьор, рапър и един от авторите и водещите на „2&200podcast“, в който основна тема е живият живот.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03