Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо някои родители избират домашното образование

Снимка: Pixabay

Домашното образование е факт в България от близо 20 г., когато е основана и Асоциацията за домашно образование. Изборът правят родителите, които държат на образованието, но не са съгласни с училищния модел.

Кои са програмите, по които учат децата, и какво представлява процесът на домашно образование?

Темата коментира в “Нашият ден“ Петър Порумбачанов, председател на Асоциацията за домашно образование. Той има четири деца, които се обучават вкъщи, и е учител по история.

“Радвам се за пътя, който извървяхме, и битките, които преминахме. Бих го направил отново.

Системата на конвенционалното образование е твърде тромава и не успява да внедри всички добри практики и тенденции по отношение на педагогиката. Семейството е доста по-гъвкава единица и много бързо може да смени курса, когато види, че има различни практики, които дават добри резултати.

В конвенционалната система има стандартизиран план, който трябва да се следва, без оглед на индивидуалните качества и способности на децата.

Една от причините за избора ми беше свързана и със социализацията. Социалната среда, която домът формира, е далеч по-добра от това да се социализираш с някого, когото не си избрал.

Външно оценяване

Използваме най-различни независими външни оценители. Това включва всички тестове, които децата правят в продължение на целия процес.

Чуйте Петър Порумбачанов в зувковия файл.



Темата коментира в “Нашият ден“ Радослава Петкова, преводач и родител на 4 деца, които се обучават вкъщи.

“Желанието за обучение вкъщи се поражда, когато искаш да бъдеш близо до детето си и да имаш приемственост на обучението, ценностите и мирогледа.

Как стига до решението

Още не бях омъжена, познавах едно семейство чужденци. Много ме впечатлиха отношенията на братята и сестрите вътре. Имаха голяма възрастова разлика, но въпреки това бяха с много приятелски и топли отношения.

Хареса ми това, че носиш училището навсякъде, където и да отидеш. Те бяха от САЩ, но временно живееха в България, после отидоха в Кения, но през цялото време дъщеря им си учеше.

Държавното училище

Там няма възможност родителят да има активна роля. Там е като столова храна – каквото е сервирано за всички, това получаваш и ти.

Ние започнахме с децата доста по-рано, като естествено продължение на родителските грижи за едно малко дете. Не сме ги бавили, за да може да достигнат училищна възраст. Научихме ги на цифрички, на буквички, на песнички. Ние сме християни, научихме ги на Катехизис или Вероучение, както го наричат в момента много хора.

Индивидуалният подход ми хареса в домашното обучение, даде ми възможност да подбирам такава програма, която съответства точно на моето дете.

Чуйте Радослава Петкова в зувковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ Анет Маринова, психолог в образованието и клиничен социален работник.

“Като практик, който посреща различни потребности на децата, мога да кажа, че домашното образование по различен начин има значение и стойност за ситуацията на конкретното дете. А също и във връзката със семейството, защото това е едно решение на родителите.

Вероятно има потребности и специфична семейна ситуация, която води до едно такова решение. Много са различни казусите, с които съм се срещала, за да може да се каже еднозначно.

Образователната среда е важна за развитието на всяко дете. Това е естествена среда, различна от семейната, която дава възможност на детето да научи за себе си повече и различни неща от начина, по който това се случва в семейството. Това е отворена врата към социализацията и света на възрастните.

Чуйте Анет Маринова в звуковия файл.

Снимки: Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45