Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Светлината идва от изток" – нова изложба на Дарина Янева

| обновено на 30.09.21 в 07:33

"Светлината идва от изток" е заглавието на новата изложба на Дарина Янева. Тя ще продължи от 30 септември до 22 октомври, съобщават от галерия "Контраст", домакин на събитието.

"Съвършенството е посока, а не място. Визуализирайки чрез картините си мъдростта на Изтока, Дарина внася своя принос в експлоатираната идея за Изтока като носител на светлината, на надеждата, за Пътя към съвършенството, този, който няма крайна цел за достигане. Той е само посока към възвисяването, безкрайното усъвършенстване на самия себе си" – казва за изложбата проф. Аксиния Джурова и допълва –

Не се учудвам от избора на заглавието от Дарина Янева. Следя развитието ѝ от години и нейния път като художник, търсещ и улавящ все по-изплъзващата се хармония в равновесието, което е съществувало, когато човекът е живял в разбирателство с природата. Познавам излъчващите духовно спокойствие и тишина пастели, обгърнати в характерната за нея приглушена светлина и въпреки това бях любопитна какво ще се случи след пребиваването й в Китай (2019), тази източна страна, докосването до която е като жигосване, обсебва те завинаги. Навлиза в духовния ти свят в двете крайности, да го разтърси неспасяемо или да го завърши като изконно състояние, търсено от началото на Пътя и намерило своя сюблимен израз".

За изложбата разказва в “Нашият ден“ Дарина Янева.

“Историята на изложбата е дълбока и е тръгнала доста отдавна. Даже когато е тръгнала, може би не съм знаела, че ще се случи.

Темата за преодоляването на различни стереотипи в начините на рисуване с използване на различни материали е тръгнала отдавна при мен.

В последната година имах хубава провокация от проф. Джурова за създаване на параван, който да олицетворява пътуването на Изток. Беше свързано с изложба, която тя направи през лятото.

Тази провокация даде възможност да се обърна по-надълбоко в техниката на работа върху оризова хартия с тушове, които са много характерни за създаване на произведения на Изток. Това беше едно пътуване, което започна чрез провокация към самата мен."

Трудностите

"Те бяха по-скоро как да направя подбора и да спра в моите интереси. Темата за наблюдаване, за съзерцание, създаване на произведения, свързани с възхищенията от празниците през пролетта в Япония, наречени “Сакура“, е тръгнало много отдавна при мен.

Това беше една от първите идеи в новите ми картини."

Чуйте повече за изложбата от Дарина Янева в звуковия файл.

На 24 май 2010г Дарина Янева е удостоена със сертификат и значка “Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура.

През 2002 година е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти, представени в световното списание “Pastel Artist International’.

Дарина Янева е завършила Национална художествена Академия в класа на проф.Венко Колев. Член е на Съюза на българските художници. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Полша, Хърватска, Словакия, Будапеща и Турция и участие в общи изложби и пленери в Швеция, Словения, Белгия, Италия, Кореа, Полша, Хърватска, Турция и България. През 2002 година художничката беше представена в Интернационален форум ИНАРТ, Пловдив. Дарина Янева е един от основателите и съорганизаторите на международния фестивал “Художници, Балчик, Любов”.

Дарина е основател и ръководител на Академия за детско творчество “ДАЯ”.Част от дейността на Академията са проектите: “Децата на Маниса призовават всички световни лидери за мир” под патронажа на кмета на Маниса, Турция; “Какво говорят рибите” – един от съвместните й проекти с Община Балчик; “Да опознаем миналото, за да изградим по-добро бъдеще”- заедно с Посолството на Р.България в Анкара проектът стартира с ученици от гимназии по изкуствата от Анкара и Казанлък; „Да прегърнем Земята” – част от програмата на Столична община „София 130 години – столица на България” – картички, нарисувани от децата на столицата изпратени до кметовете на всички столици по света. Дарина Янева живее и работи в София. Обича да е сред природата, да пътува и да пуши наргиле.

Снимки: artdarina.com и галерия "Контраст"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Файв Фингър Дет Пънч" с концерт на 2 юли

Я да видим сега кой е № 1 в класациите и кой си позволява да диша във врата на величията "Металика" и AC/DC.  Точно две години след последния си концерт у нас "Файв Фингър Дет Пънч" се завръщат отново в България като част от своето лятно европейско турне да ударят хедлайн в афиша на популярната поредица Sofia Solid. Треснята предстои в..

публикувано на 01.07.24 в 14:46
Инж. Васил Ботев

Историята на инж. Васил Ботев и една детска песничка

"Копче-топче" – една детска песничка в процес на сътворяване и историята на инж. Васил Ботев , който никога не се разделя със света на музиката. Разговорът в "Terra Култура" допълва Мими Колева – водеща в радио "Кърджали" и участничка в сезон 10 на "Гласът на България". Инж. Ботев е от хората, които вярват в значимостта на личния културен..

публикувано на 01.07.24 в 12:50
Армин Ян Хофман

Музиката няма граници – когато е автентична и идва отвътре, хората я приемат със сърцето си

Часове след като посрещнахме Джулай морнинг "Terra Култура" отвежда своите слушатели до брега на Черно море. Един австриец, който вярва, че музиката лекува, ни очаква там със своите песни и любов към България. Армин Ян Хофман е на музикалната сцена вече 30 години. Преди точно 10 години, в търсене на жив контакт с истински музиканти, Армин..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

За женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените

З а женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените, поглед, който срещаме върху билбордове, рекламни пана, публични пространства, корици на модни списания и къде ли още не… е разговорът на Еми Барух с Иваша Христова и Анна Папазова. В предаването ще чуете и гласа на Виолета Апостолова - Лети, която показа своята фотографска серия "БЛИЗО И..

публикувано на 01.07.24 в 09:45

Музите завладяват Созопол през юли

Лято, море и различни култури а ще се срещнат в Созопол на 18-ия Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (от 5 юли до 15 юли) . Участниците, програмата и категориите в конкурсната програма представя в "Нашият ден" Яна Георгиева – част от екипа на фестивала. Фестивалът ще бъде открит на 5 юли с пъстро шествие по древните..

публикувано на 01.07.24 в 09:19