Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На театър с Жана Рашева

Жана Рашева в сцена от "Шахнаме"
Снимка: Иван Дончев

Театър „Азарян“ представя на 7 и 8 октомври спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ по творбата на един от най-великите персийски поети – Фирдоуси. 

Вдъхновен от епоса „Шах-наме“ или „Книга на царете” (1010), включен в списъка на ЮНЕСКО „Шедьоври в устното и нематериално наследство на човечеството“, представлението вплита драма, танц и музика на живо. С него през 2020-а се отбелязаха две големи годишнини, свързани с иранската култура  –1010 години от създаването на персийския епос „Шахнаме“ и 1000 години от смъртта на Фирдоуси.

Текстът, писан в продължение на 35 лета, разказва историята на Древна Персия и изиграва изключителна роля за запазването на персийския език, религия и фолклор.

Постановката е реализирана с помощта на Министерство на културата, Столична община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ и фондация „Етюд“. Тя получи номинация за режисурата на Елена Панайотова за наградата на Столична община в категория „ярки постижения в областта на културата“ през 2021 година.

В „Шахнаме: Сказание за Зал“ на театър „Азарян“ участват: Добрин Досев, Жана Рашева, Велислав Павлов, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, както и студенти от НБУ. 

Превод: Йордан Милев, Режисьор и сценична версия: Елена Панайотова, Сценограф: Юлиян Табаков, композитор: Николай Иванов (група ОМ), хореограф Росен Михайлов, изпълнения на живо: Марина Великова. Фотограф: Иван Дончев. 

Актрисата Жана Рашева разказва повече в "Артефир".

 Снимки – Иван Дончев, предоставени от Театър "Азарян", и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До Япония и обратно

В редакция "Хумор и сатира" разстоянията за нищо ги нямаме и в това можете да се уверите в неделя веднага след новините в 18 часа , когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпети от актьорите Пенчо Петров, Георги Мамалев, Коста Карагеоргиев, Александър Александров, Татяна..

публикувано на 25.10.24 в 18:00
Кристин Льоненс

Романът "По дирите на Амбър" – любов по време на антиядрено движение

Днес (25 октомври) от 19 ч. в Зала 1 на НДК в присъствието на престижно международно жури, член на което е новозеландско-белгийската писателка Кристин Льоненс, фестивалът "Синелибри" ще връчи своите отличия. Кристин Льонес е родена в Хартфорд, Канектикът. Тя има бакалавърска степен по френска  литература от Университета в Северна Каролина и..

публикувано на 25.10.24 в 16:07

Четири изложби от "Карикатурен салон – 2024"

Четири изложби от "Карикатурен салон – 2024" в пространството на Музея на хумора и сатирата в Габрово: "Парченца време" – самостоятелна изложба на проф. Анри Кулев и три изложби със селекции от 49-ата Национална изложба на карикатурата, от 13-тия Международен конкурс за карикатура "Маслината", Кирения, Кипър и от Първия международен конкурс..

публикувано на 25.10.24 в 15:23
Мариан Бозуков

Мариан Бозуков: Петното върху името на Родопския драматичен театър е незаслужено

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян има нов директор. Актьорът Мариан Бозуков пое ръководството на театъра на 10 октомври, след като досегашният дългогодишен директор Румен Бечев беше уволнен от служебния министър на културата Найден Тодоров. Мариан Бозуков ще заема поста до провеждането на конкурс от  Министерството на културата ...

публикувано на 25.10.24 в 15:22

XLI Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" излъчва лауреат днес

Днес (25 октомври) завършват "Есенните литературни дни" в Стара Загора. Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев” тази вечер ще отличи лауреатите в своето 41-вото издание.   За поетичния празник в "Артефир" говори Красимира Лекова , главен библиотекар в библиотека "Родина". Конкурсът "Веселин Ханчев" е най-старият..

публикувано на 25.10.24 в 14:51