Макар за Антарктида да е писано много, досега никоя книга не е придавала значение на полярните готвачи и ястията, които приготвят. Излиза уникалното издание „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на Ледения континент с над 60 рецепти от 29 полярни готвачи.
Главни герои в това издание са представители на 29 различни националности, езици и култури от целия свят, обединени около масата чрез храната, която приготвят за обитателите на полярните бази. Те посвещават труда си на здравето, физическия и душевен комфорт на хората, които живеят и работят в тези сурова и изолирана среда. Книгата е своеобразен кулинарен калейдоскоп на световната кухня с кулинарни предложения от всички точки на планетата.
Историята за изследванията на Антарктида се оказва неразривно свързана с историята за кулинарните традиции на експедициите до континента. „Антарктическа кухня“ отдава почит и на най-първите експедиции до Ледения континент. Исторически преглед от края на XIX в. и началото на XX в. разкрива любопитна информация за проявения героизъм и за прехраната в зората на полярните изследвания, когато продуктите за храната са основните местни животински видове – пингвини и тюлени. Читателят може да прочете и обща информация за континента и живота там, да осъзнае трудностите и опасностите, заобикалящи хората от различни точки на света, които всяка година се отправят към Антарктида, за да разгадават и изучават нейните тайни в името на науката и човечеството.
Книгата дава ценна и любопитна информация от кухните на антарктическите мисии на България, Австралия, Аржентина, Беларус, Бразилия, Великобритания, Германия, Еквадор, Индия, Испания, Италия, Китай, Колумбия, Монголия, Нидерландия, Норвегия, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Уругвай, Финландия, Франция, Чили, Южна Корея и Япония. „Антарктическа кухня“, богато илюстрована с исторически и съвременни фотографии, добавя към разказите и рецептите на шеф-готвачите преглед на прехраната на континента още от зората на неговото изследване през т. нар. "Героична епоха".
Автори на книгата са проф. Христо Пимпирев, български учен, полярен изследовател и директор на Българския антарктически институт; Хавиер Качо, испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I”; и журналистът и фотограф Иглика Трифонова.
„Отдавна имаме идеята да напишем тази книга. И тримата многократно сме пътували до Антарктида и винаги сме искали да отдадем на антарктическите готвачи почитта, която заслужават. Защото чрез своите ястия те създават усещането, че си близо до своята страна, до своето семейство, до своя дом, когато всъщност си толкова далеч от тях. Искахме да им дадем думата, искахме да ни кажат защо са решили да готвят на Антарктида.“ – споделят авторите на книгата.
Чуйте повече подробности от звуковия файл.
В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" изкуствоведът Румена Калчева говори за мястото на изкуството в дигиталния пазар у нас и за предизвикателствата, пред които са изправени българските творци в онлайн средата. Според нея, дигиталният свят се подчинява на принципите на маркетинга , а мнозина художници и творци у нас..
Културният ни компас тази сутрин започва с фотоизложбата "Прекършени криле" в авиобаза Крумово . Тя представлява визуално изследване на съдбата на българските летци след държавния преврат от 9 септември 1944 г. и последвалия Народен съд – убити или хвърлени в затвора, уволнени по "подозрения" и изпратени в лагерите "Белене" и "Куциян" ,..
На 12 октомври светът отбеляза Деня за информираност за артрита – ден, в който вниманието е насочено към хората, живеещи с артрит и други ревматологични заболявания. Тези състояния не засягат единствено ставите – те могат да окажат влияние върху целия организъм и значително да променят качеството на живот. Именно затова ранната диагноза ,..
Фондация "Български институт за женско здраве" стартира кампания "Без компромиси" за превенция на тютюнопушенето сред момичета и бъдещи майки Фондация "Български институт за женско здраве" стартира информационно-образователната кампания "Без компромиси" , насочена към превенция на тютюнопушенето и употребата на никотинови продукти сред две..
Култовото предаване "И рибар съм, и ловец съм" тази неделя беше гост на Сдружение ловно-рибарско дружество "Сокол" в град Харманли. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев проведоха увлекателни беседи на интересни и важни въпроси – за дивите свине, за африканската чума и предпазните мерки срещу нея. Също и за другите едри бозайници, за хищниците...
Фестивалът на съвременната българска керамика се наложи през последните години като най-голямото и обединяващо събитие, което мотивира художниците..
"10 разказа за съвременното изкуство" е цикъл лекции на художника Правдолюб Иванов, който започва на 15 октомври в пространството на "Център 24"...
Благоевград ще има кинофестивал за международни и български късометражни филми. Blagoevgrad short film festival е първият по рода си форум за региона...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg