Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 октомври – Ден на българската стенография

Карамфил Матев: Стенографът е важен, той слага печат на автентичността

На 25 септември 1879 г., стар стил, 8 октомври нов стил, се открива първият курс за подготовка на български стенографи. Този ден се смята за рождената дата на родния ни бързопис и за Ден на българската стенография.

За магията на стенографията разказва в “Нашият ден“ председателят на Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори Карамфил Матев.

По образование инженер, той превръща в своя професия увлечението си от юношеските години – бързописа. Още като ученик става републикански шампион и започва да припечелва като парламентарен стенограф. По-късно е ръководител на стенографското звено в Министерския съвет, дългогодишен стенограф в българския парламент. Рекордът му – 180 думи в минута, е увековечен с медал от Световно първенство по стенография

Карамфил Матев е главен герой в “Нашият ден“.

“Ще празнуваме заедно със Съюза на българските творци, защото сме решили в чест нашия празник да подпишем едно споразумение за сътрудничество, тъй като стенографията е културна ценности и потребност за човека.

Споразумението предвижда всички творчески изяви на този съюз да бъдат провеждани съвместно с нас и всички наши мероприятия да бъдат провеждани с културни деятели, за да придадем малко по-голяма тежест на нашия занаят, който все по-атакуем от обществените явления."

Общността на българските стенографи

"Към момента тя е сравнително малка, около 60-70 стенографи, основно от София, но имаме и колеги от Варна, Пловдив. Радваме се на широка подкрепа и от чуждестранни представители – от Словения. По време на пандемията осъществявахме видеоконферентна връзка.

След приемане на Търновската конституция нашето правителство веднага поставя задачата на тогавашния деятел Григор Начович, който задейства въпроса и чрез българи, които имат познати стенографи в Европа. И извикват Антон Безеншек, който през лятото на 1879 г. работи по въпроса и за три месеца създава. На 25 септември се открива първият курс по стар стил, затова от дълги години се чества този ден на 8 октомври."


Обучение и интерес към специалността

"Нещата с обучението не са добре. През 1992 г., след промените, беше закрит Държавният стенографски институт, който обединяваше нашите дейности – научни, издателски, преподавателски и т.н.

Доскоро стенография се изучаваше в Икономическия техникум, сега Национална финансова стопанска гимназия. В Търговския техникум и в Икономическия техникум във Варна, в Смолян, в Пловдив, но вече нещата затихнаха.

В момента попълваме нуждите с наши кадри, хора, които навремето са учили, след това са позабравили нещата и сега наново активизираме този процес."

Изчезваща професия – или?

"Значението на стенографията намалява в последно време. Затова от Сдружението провеждаме едни безплатен курс и нещата вървят закономерно.

Необходимо умение е, защото стенографът е човекът, отговорен за всичко. Той слага подпис за автентичността на това, което е направил."

Чуйте Карамфил Матев в звуковия файл.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Персонализирана терапия за рак: Български изследовател сред водещите млади учени на света

Иновативното проучване на лечение на рак на гърдата, ръководено от д-р инж. Веселина Узунова, ѝ донесе място сред топ 30 финалисти в световния формат на Програма "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г., организирана от Международната младежка камара – България (JCI Bulgaria). Проучването ѝ в областта на туморната нанотераностика следва..

обновено на 18.10.24 в 12:40
адв. Петър Николов, Анелия Торошанова, адв. Елка Пороминска и адв. Деян Драгиев (от ляво надясно)

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата?

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? Какви изисквания има нормативната уредба на Европейския  съюз по отношение на защитата на важни, според договора на функционирането на ЕС, принципи и права, във връзка със съдебните разноски и възнагражденията на адвоката? За справедливата и балансирана законодателна уредба – една..

публикувано на 18.10.24 в 12:35