Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози проучват за първи път цитаделата в крепостта Кокалянски Урвич

4
Археологически обект Кокалянски Урвич
Снимка: Филип Петрунов, личен архив

Археологическите проучвания на цитаделата на Кокалянски Урвич са финансирани от Столична програма „Култура“ и Националния исторически музей. В проекта участват студенти и докторанти от четири български университета: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Нов български университет и Университета по библиотекознание и информационни технологии. Археологическите проучвания на крепостта ще продължат до края на месец октомври – съобщи в „Артефир“ археологът Филип Петрунов отсекцията за средновековна археология на НАИМ - БАН.

Освен работата по самия манастир на крепостта, екипът археолози от Националния исторически музей е започнал разчистването на цитаделата, където под растителността има ясно очертани стени от архитектурна структура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45

Полет високо във въздуха с "Топло фест"

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" закрива своя голям сезон (януари-юли) с петото издание на "Топло фест ". За равносметката от изминалия сезон и събитията в рамките на фестивала разговаряме в "Нашият ден" с Веселин Димов – директор на "Топлоцентрала" и Стефани Стоева от комуникационния екип на Регионалния център за..

публикувано на 08.07.24 в 11:23

Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София

Пространството за фотография "Фотосинтезис" в София представя изложбата-изследване "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис, който вече петнадесет години разглежда темата за границите, които превръща в свой невидим обект. Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис поставя актуални въпроси, които..

обновено на 08.07.24 в 11:16