Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чувство за хумор" и "Ах, това Вариете" в Музея на хумора и сатирата в Габрово

18
Продуцентът Даниел Ненчев, организаторът Ангел Ангелов и операторът Добрин Кашавелов
Снимка: Росина Пенчева

В нова видеопоредица тази есен публиката ще гледа 20 хумористични истории с популярни личности, посветени на Музея на хумора и сатирата, на Габрово и на карнавала в града. Кратките хумористични видеоистории се разпространяват в социалните канали на Музея, в платформите Facebook, Instagram и Youtube канала. Те ще могат да бъдат гледани и от широката публика благодарение и на медийното партньорство на БНР.

В проекта участват любими артисти: Любо Нейков, Стефан Вълдобрев, Мария Силвестър, Ненчо Илчев, Христо Гърбов, Мая Новоселска, Стефан Щерев, Дони, карикатуристът Чавдар Николов, режисьорите Теди Москов и Димитър Коцев-Шошо и др.

Проектът „Чувство за хумор” се реализира от Музея на хумора и сатирата в сътрудничество с журналиста Даниел Ненчев и платформата за изкуство и култура Plakat Kombinat, с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово.

„София, само София“
А проектът „Ах, това Вариете” е онлайн архив, посветен на Експерименталния сатиричен вариететен театър в Габрово – емблематична институция, съществувала в периода 1985 - 1999 под един покрив с Дома на хумора и сатирата.

Бате НиколайАрхивът е достъпен за всички онлайн и дава възможност на публиката да проследи подробно историята на театъра, да получи информация за всяка играна пиеса и да се срещне отново с главните герои.

Сред художествените ръководители на театъра са именити личности като Николай Николаев, Вили Цанков, Сотир Майноловски и Николай Георгиев, а актьорския си прощъпулник на фамозната въртяща се сцена са направили Деница Шопова, Николай Кипчев, Нона Йотова, Къци Вапцаров, Пепа Попзлатева, Тео Елмазов. От по-младото поколение артисти, играли във Вариетето, са Орлин Павлов, Йоана Захариева и Стефан А. Щерев, а на гастрол са идвали звезди като група „Трик“, Никола Анастасов, Камелия Тодорова, Стефан Мавродиев и много други.

Архивът е достъпен на http://variete.humorhouse.bg/.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

За всичко това разказва Светлана Михайлова от Музея на хумора и сатирата в Габрово. Димитрина Кюркчиева разговаря с нея в „Артефир“.

Снимки: Росина Пенчева, Държавен архив – Габрово

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05