Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-о издание на българските IT "Оскари"

Снимка: bait-awards.bg

През месец ноември стартира новото издание на наградите БАИТ или т.нар. “Българските IT “Оскари““. За 11-а поредна година БАИТ ще отличи проектите, допринесли за развитието на информационните и комуникационните технологии през годината. От 1 ноември, започна регистрацията за участие в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2021 г.

През 2004 г. БАИТ учредява престижната годишна награда „За значим принос в развитието на информационните и комуникационните технологии”, която се връчва тържествено на откриването на BAIT EXPO. Последното връчване на наградата е през 2008 г.

През 2006 г. се учредява наградата за журналистически принос за развитие на информационните и комуникационни технологии в България. Също се е връчвала на официална церемония в рамките на БАИТ Експо. Учредява се с цел да удостоят с признание журналистите, които спомагат за популяризирането и решаването на задачите, свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии. Също така и да се поощрят усилията на журналисти, показали висок професионализъм, обективност, гражданска доблест и смелост при отразяване на проблематиката.

През 2011 г. УС на БАИТ взе решение да възобнови връчването на наградите, но в променен формат, съобразно целите и задачите на асоциацията и променената обществено икономическа обстановка. Броят на категориите се увеличиха значително. Освен досегашните две, се добавиха още: Образователна награда, Студентска награда, Публична администрация, Бизнес иновативност, Корпоративна и социална отговорност, STARTUP компания на годината, E-business и Мобилни решения.

Чрез увеличаване броя на категориите се цели да се отдаде дължимото на всички личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са дали своя принос през годината за развитието на информационните и комуникационни технологии.

Какво ново можем да очакваме в изданието им тази година, на което БНР е медиен партньор? Как те ще допринесат за позиционирането на България като IT хъб в Югоизточна Европа?

Темата коментира в “Нашият ден“ Весела Калъчева, изпълнителен директор на Българската асоциация за информационни технологии.

“През последните десет години сме разгледали над 890 кандидатури и проекти, връчили сме 202 награди, сред които 77 на ученици и студенти, на стартъп компании – 11, на технологични компании – 11, на журналисти – 18, на публичната администрация – 17, на образователни институции – 8, на личности със специален принос -13."

Защо е стартиран проектът на БАИТ

"Винаги информационните технологии са и продължават да бъдат водещи, но преди около десет години установихме, че хората гледа на IT специалистите като на едни странни хора, говорещи си на един странен, непознат език. Не ни разбират, но същевременно имат голяма нужда от нас в ежедневната си бизнес работа."

Чуйте кой е на-младият участник на наградите на БАИТ от звуковия файл, както и повече за наградените проекти през годините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30