Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Снимка: Pixabay

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Пълно унищожаване на вируса – възможно ли е?

"Единственият вирус, който е унищожен в човешката популация, е едрата шарка. Не е унищожен изведнъж в цялото човечество, но е бил напълно унищожен в края на 70-те години.

В много държави в Европа не е имало никаква едра шарка още в края на ХIХ и началото на ХХ в. Това се прави лека-полека и държава по държава. Ясно е, че в Африка, в Афганистан и такива държави ще се забави много по-дълго. Това не означава, че целият свят трябва да вдигне ръце и да се откаже от борбата с вируса. Това просто е пълна абдикация.

Много тъжно е да се види как много хора, които се водят епидемиолози, ни учат как трябва да се научим да живеем с вируса, което е безумие. С този вирус не може да се живее. Това означава съкращаване на продължителността на живота наполовина, ако нямахме ваксини. И може би около 60-65 г. с ваксина. В момента продължителността на живота е над 80 години в много държави на Запад, в България не е, но би могла да бъде.

Качеството на живот би могло също да бъде много ужасно, като настъпват увреждания. Вие може да оцелеете, но да си загубите бъбречната функция и да трябва да сте на диализа. Това не е особено качествен живот.

Вариантът Делта има страшно много разновидности, тъй като имаше такова гигантско заразяване по целия свят, че той се разклони на множество разновидности. Много от тях са внасяни в Япония. Дори ако една от тях е натрупала мутации, това, което се получава, е, че тази версия изчезва. Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус, това е безумие."

Омикрон

"В момента върви кампания, която да убеди хората, че Омикрон ще бъде лека версия и всичко ще е наред на базата на едно интервю с д-р от Южна Африка.

Слушах интервю с лекар от интензивно отделение в Йоханесбург, която горчиво се оплакваше от това, че в момента са затрупани с деца на възраст под 5 години, които са на вентилатори, на кислород и т.н., което изобщо не се връзва с идеята ни, че Омикрон е станал по-лек."

Повече за варианта Омикрон можете да чуете от д-р Георги Маринов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15