Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман Кисьов – участник в Световния поетичен фестивал в Патра, Гърция

Роман Кисьов
Снимка: Ани Петрова

Роман Кисьов е българският участник в Световния поетичен фестивал в Патра, Гърция. Той разказа за този фестивал в "Артефир":

 Световният поетичен фестивал в Патра

"Буквално преди дни завърши този много амбициозен и Световен поетичен фестивал в Патра, Гърция, под егидата на президента и министъра на туризма на Гърция. Участваха 130 поети от 30 държави. Разбира се, половината от тях бяха гръцки поети. Фестивалът е замислен като хибрид между живо участие от гръцки поети и онлайн включване на чуждестранни поети от целия свят. Аз имах честта да представя България. Бяха разпределени на групи различни участници от различни страни по дни и часове – директни включвания и и сцена и студио на място. Стиховете се четяха на майчин език. Те бяха представени паралелно с превод на английски. Фестивалът има сайт и всеки участник има страница и е представен с две стихотворения в основната програма, преведени на английски, а в някои случаи и на гръцки. Аз имах и превод на гръцки. Отделно имаше и раздел видеопоезия, където аз участвах с две видеа."

Присъствието на ангелите

"Да, наистина като една нишка през годините в много от стиховете ми присъстват ангели или поне намеци за това. Ние сме заобиколени от ангели. Като казваме ангели, да не забравяме, че има светли ангели, има и паднали ангели. Кога ги виждаме – това е духовно зрение, свързано е със зрението на сърцето. Чрез вярата, защото вярата е виждане на невидими реалности."

Поезията

"Поезията може само да помогне на човек да потърси изцеление. Всъщност вярата е която отваря пътя ни именно към тази Божествена реалност на светлината и Творецът, който е всемогъщ утешител и изцерител, което е Духът и Словото. В този смисъл ние празнуваме не някаква историческа сценка, раждането на Словото, на Духа в онези, които са го потърсили."

Чуйте повече от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламен Димов и средата, която си правим сами

"Хага" е от театралните постановки, в които актьорската игра носи наслада за сетивата. Едно истинско пиршество. Пиршество на актьорската игра, но с ясно заявена позиция. Потвърждава го и "Икар"-ът, който спектакълът получи през тази 2024-та година. Ще кажете, предаването, в което става дума за "Хага", е за кино, защо се говори за театър? Ами те..

публикувано на 10.06.24 в 15:20

Комар и вирус в разказите на Иван Димитров

Иван Димитров пише разкази, стихотворения, пиеси и романи. След книгата му с кратки разкази "Силата на думите" в новата "Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар" той е постигнал свърхкраткост – има и разкази от един ред.  Писани по време на Covid пандемията, те ни срещат отново със запазената марка на Иван-Димитрвото писане –..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Яков Джераси (вдясно) и Емил Янев

Космополитният посланик на сближението

В епизод 548 "Трамвай по желание" среща своята публика с космополитния посланик на сближението, съгласието и помирението Яков Джераси. Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Еврейският му род води началото си още от XIV век в Испания. Както е известно, сефарадските евреи са прокудени оттам и част от..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Заплаха ли е ИИ за книгоиздаването?

Заплаха ли е изкуственият интелект за книгоиздаването? Мария Соколова – студентка втори курс "Книгоиздаване" в Журналистическия факултет, разказва в "Нашият ден" за книгата "От ръкопис към алгоритъм " – дело на студентите от "Учебно издателство – майсторски клас 1 и 2" с ръководител д-р Георги Александров. Задачата на Мария Соколова и..

публикувано на 10.06.24 в 09:55
Ицко Финци

Ицко Финци разказва Шекспир и Чехов

Големият актьор е разказал четири Шекспирови пиеси и една от Чехов, а дъщеря му Матилда, която е на 6 години, е нарисувала илюстрациите. Новата му книга е за деца, юноши и възрастни и съдържа "Хамлет, принц датски“, "Трагедия за Макбет“, "Трагедия за крал Лир“, "Бурята“ и пиесата от Чехов "Вишневата градина“. Ето какво пише самият Ицко Финци за..

публикувано на 10.06.24 в 09:10