Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бахрейн сервират алкохола в чаши за чай

Дори в определени дни питиетата за дами в квартала на забавленията в столицата Манама са безплатни

В превод името на държавата Бахрейн означава среща на две морета. В страната, съставена от малки острови, има легенда, че там е бил Раят, преди да изгонят Адам и Ева и да го преместят в Небесата. Към него се запътиха неуморимите пътешественички – кор. на БНР в Израел Феня и Искра Декало, които и коронавирусът не успя да спре. А направлението е избрано, защото Израел сключи Аврамическо споразумение за сътрудничество с няколко страни в Персийския залив и това е пробив както в политиката, така и в туризма. Наистина ли Бахрейн прилича на Рай?

Феня: Рай си е и още как. Страната е пустинна, а в същото време има стотици извори и такава вкусна вода не съм пила. На практика няма престъпност и човек може да се разхожда спокойно по всяко време на денонощието. През почивните дни по 25-километровия мост, свързващ основния остров – Бахрейн със Саудитска Арабия пристигат стотици автомобили с желаещи поне за няколко часа да избягат от условностите на ислямските закони. В Бахрейн алкохолът не е забранен (въпреки че го сервират в чаши за кафе или чай), жените не е задължително да ходят забулени. Дори в определени дни питиетата за дами в квартала на забавленията в столицата Манама са безплатни. Има и ...казина.

Но още в нощта на пристигането ние хукнахме да слушаме традиционна музика, която се изпълнява само в четвъртък в къщата на най-известният им композитор. Не отчетохме, че заради пандемията, залата е затворена и концертът е на площада. Всички слушаха от колите си и вместо да ръкопляскат бибипкаха. Само ние, нали нямаме шофьорски книжки, изслушахме на крак необикновеното представление, което завърши с танци.

Искра: Необикновен беше полетът ни към Бахрейн. Пътувахме с родата на последния равин на острова, прогонен след погроми – реакция на мюсюлмани срещу възстановяването на еврейската държава преди 73 години. Повечето бяха възрастни хора, мечтаещи да срещнат своите съученици, приятели и съседите, които са ги спасили от погромаджиите. Те имаха прекрасни спомени от детството си на острова, разказваха как в Израел се пристигнали само с дрехите на гърба си, но са работили тежко и упорито и успели да изучат децата си. Сред младите има пилоти, лекари, инженери и дори един от най-големите професори-аеронавти в еврейската държава. Те са хора горди. Отказали са се дори от обезщетенията за убитите войници измежду внуците им, за осакатените при трудови злополуки и т.н. Повтаряха, че никой нищо не им е длъжен, а най-малко държавата. Нямат претенции и към Бахрейн за домовете си и разграбеното имущество и пари. Съжаляваха само, че не са успели да спасят обзавеждането на малката синагога, която сега е върната на няколкото десетки евреи, успели да останат в страната (голямата не е възстановена). Бяха купили нова утвар и я носеха. Свитъкът на Тората в молитвения дом е подарък от Джералд Кушнер (зетят на Доналд Тръмп), който споделил, че бахрейнецът, с когото разговарял, му казал, че по-скоро би повярвал, че страната е изстреляла космонавт, отколкото че е сключила договор с Израел.

Феня: В Бахрейн има останки от 5-хилядолетна история. Най-големият някогашен храм на културата Дилмун и некропол около него се намират в южната част на Бахрейн, но най-ценното – грънци, тотеми и бижута – могат да се видят в Националния музей. Сам по себе си музеят е интересен с архитектурата си. Прилича на обърната лодка, от националния стил дау. Храмът в селището Барбар е посветен на двама богове, мъжът е на мъдростта и водите – изобразяват го с течащи потоци от раменете му, и съпругата му – богинята на плодородието, гушнала плодове. Под храма има извор, който пълни резервоар и гарантира добра реколта на земите наоколо. Намира се в центъра на богаташки район, в който всяка къща е като малък дворец с огромна градина. Смята се, че колкото повече дървета притежаваш, толкова си по-богат.

Искра: Корабите, плаващи в Персийския залив, са се отбивали на островите на Бахрейн да зареждат вода и да се снабдяват с хранителни продукти. На-разпространени тук са фурмите. Едва ли има къща без изстисквачка на фурми. От тях се прави нещо като мед. На него и на собствените си извори са дължали отстояването на дълги обсади крепости, с които островът е осеян. Ние посетихме три. През деня е интересно да се видят руините им на фона на небостъргачите, с които островите приличат на Дубай и Абу Даби. Но най-интересно е вечер, когато холограми „възстановяват“ липсващите стени и сенки на войни: араби, след това португалци и накрая британци. А крепостта на остров Рифа не е нужно да се възстановява. Била е непревземаема. Запазила е цялото си оборудване и дори обзавеждането в помещенията на стражата.

Феня: Причудливите небостъргачи в столицата Манама са най-често сгради на банки или борси. Два са източниците на богатства на страната: перлите и нефтът. Доскоро със закон е било забранено чужденци да ловят бисери. Сега се излиза с лодка и на гмуркачите е позволено да извадят максимум 16 стриди. Бисери в тях рядко откриват, но угощението си струва. Гледката е неописуема. Наоколо се стрелкат пъстри рибки. Водачът дава на всеки от гмуркащите се ритон и ги води до извор под водата, насред морето, от където пълнят прясна вода.

Гледката на остров Рифа не е толкова идилична. Край пътя се вият три тръби, прокарващи петрол към рафинериите. В маранята се очертават нефтените кули. Пясъкът е сив в унисон с работническите общежития, контрастиращи на приличащите на дворци имения на собствениците на сонди.

Искра: Но най-голямото богатство на тези острови са хората. В голямата джамия "Ал Фатих" жена в дълга черна абая предложи да ни стане безплатен гид. Освен за 4-тонния полилей от камъни сваровски, за стъкления купол с витражи и ажурните арабески на прозорците, които хвърлят подобни на дантели, сенки върху копринените килими, тя ни разказа и за обичаите на страната.

Например, богаташките къщи имат хладилник пред входа за прислугата. Там се поставя опакована храна, останала от обеда или вечерята. Предназначена е за бедните или всеки, който има нужда. Екскурзоводката отказваше единствено да отговаря на лични въпроси. Но видът ѝ доста подсказваше за нея. Абаята ѝ бе обсипана с пришити едри перли. Струваше цяло състояние (в страната е забранен вносът на фалшиви бисери или имитации)...

Туризмът е сравнително нов отрасъл. Построили са многобройни хотели за посетителите на състезанията на пистата за Формула 1, която съперничи на тези в Абу Даби. Подготвили са екскурзоводи на различни езици. Но нямат центрове за туристическа информация, например. Съвсем доброволно с тази задача се зае диспечерката на централната автогара. Тя ни сочеше с кой автобус можем да стигнем до един или друг туристически обект. Пишеше ни на коя спирка да слезем и даваше инструкции на шофьорите да ни спрат и без спирка близо до забележителностите.

Не срещнахме недобронамерени хора. За тях туристите са наистина гости и се ползват от прословутото арабско гостоприемство. Върхът на учудването ни бе, когато се загубихме сред пустинята и възрастен шейх, който пътуваше през нея доброволно, се отклони от маршрута си и ни закара с джипа си до поредната крепост, на която искахме да се полюбуваме...

Снимки – Феня и Искра Декало


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Антоанета Грозева: Не е полезно съчетаването на балнеолечението с почивка на море

Д-р Антоанета Грозева е дългогодишен директор на Специализираната болница за рехабилитация в Поморие. Успоредно със значителната си клинична работа, тя извършва и научноизследователска дейност в областта на калолечението и рехабилитацията на редица социално значими заболявания.  Д-р Грозева има над 50 труда, които са публикувани у нас и в чужбина...

публикувано на 22.05.24 в 19:45
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Цар Фердинанд – преместване на тленните останки и следи в историята ни

По повод преместването на тленните останки на цар Фердинанд от църквата "Свети Августин" в гр. Кобург в двореца "Врана" в София, разговаряме за самия монарх, за интерпретациите на ролята му в новата ни история, и за династията изобщо. Участниците – професор Иван Илчев, проф. Искра Баева и Николай Поппетров разглеждат въпросите от различни ъгли,..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58