Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култура на хранене според старите български готварски книги

Росен Петков
Снимка: личен архив

Росен Петков е колекционер на редки и ценни книги, изследовател на печатни артефакти, занимава се с дигитални изкуства и компютърна графика. Изданията в сбирката му наброяват 10 000, а една част от тях са стари автентични български готварски книги. „Те са специална част от колекцията ми, защото отразяват културата, вярванията, живота на хората – кухнята на един народ е свързана с неговата история” – казва Росен Петков.

Важна за нашата история е първата готварска книга – тази на Петко Славейков, наречена „Наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справки”. „Това е кухнята на средната класа, на онези, които могат да отидат до пазара и да си купят продукти, много интересни и изобщо не прости рецепти. – казва Росен Петков – Понякога дори много деликатесни. Можем да намерим рецепта за пълнен пъпеш или дори за моруна.”

„Друг издател от 19 век – Смрикаров – в своята книга „Додатъци” обръща специално внимание режима, на здравословния начин на живот. Той е и човекът, който популяризира картофите в Самоков. Те не са били много използвани у нас чак до средата на 20 век. Предпочитан продукт е бил оризът”.

Чуйте в „Какво се случва" още подробности за ценните издания на Росен Петков, тяхното съдържание и съхранение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Грийнпийс" - България набира участници за обучение за създаване на енергийни общности

"Грийнпийс" – България* заедно с "Energy cities"** организират "енергийно еспресо" – специализирано обучение за създаване на енергийни общности – онлайн курс, насочен към общински специалисти от цялата страна, ангажирани в сферите: градско планиране, зелен политики, енергетика и енергийна ефективност, както и в инвестиции и социална политика. За..

публикувано на 04.12.24 в 08:35

Как "Дивата София" ни учи да забелязваме природата в града

Д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийския университет сподели в ефира на "Нашият ден" вдъхновяващи мисли за градското биоразнообразие и инициативата "Дивата София". Основната цел на този проект е да разкрие на широката публика богатството на дивата природа, която съществува дори в рамките на големия град. Според д-р Грозданов много..

обновено на 03.12.24 в 13:14

Как общините могат да създават енергийни общности: ново обучение

В предаването "Време за наука" Христо Панчев, координатор на инициативата за "зелено възстановяване" в "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа, разказва за новия проект на организацията – специализирания курс "Енергийно еспресо". "Енергийно еспресо" е безплатен онлайн курс, насочен към общински специалисти, ангажирани в сферата на градското..

обновено на 03.12.24 в 12:33

Жени и деца бежанци – пътят към успешната интеграция

В рамките на рубриката "Темата на деня" в ефира на "Нашият ден" се проведе задълбочен разговор за интеграцията на жените и децата бежанци от Украйна. Участие взеха Бистра Иванова, председател на "Мулти култи колектив", украинската поетеса Ана Багряна и Виктория Петрова, мениджър програми и оценка на проекти към "Българския фонд на жените"...

обновено на 03.12.24 в 10:22

Персонализирано здравословно хранене: Как работи платформата NutriWell?

В рубриката "Епизоди от живота" обсъдихме как иновативните технологии могат да подкрепят здравословния начин на живот. Владислав Живков, управител на "Инова Ливинг", представи проекта NutriWell – платформа, разработена с помощта на изкуствен интелект , която има за цел да подпомага здравословното хранене и социалното включване. "NutriWell е..

публикувано на 03.12.24 в 09:00