Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ситуации и клишета“ във варненската галерия „Ларго“

изложба на Светослава Георгиева

Това е първата самостоятелна изява на варненската художничка в Арт галерия "Ларго", творбите са подготвяни специално за пространството на "Ларго", а експозицията носи името "Ситуации и клишета".

Експозицията е смел концептуален живописен опит на Светослава Георгиева да покаже, през един постмодерен ироничен и същевременно двусмислен ракурс, съвременната женска идентичност и клишетата за сексуалността, брака, отношенията и ситуациите, които са общовалидни и човешки.

За проекта Светослава Георгиева споделя: "Често ситуациите, в които попадаме, са клишета, както и клишетата са ситуации. В преносен смисъл, в който по-често се среща думата, клишето е идея, фраза или израз, която, тъй като е била широко използвана или повтаряна, е загубила своята сила или новост и се е превърнала в тема или нещо обичайно. Думата може да се отнася и за различни стереотипни ситуации, персонажи и цели сюжети, чиято честа употреба е лишила от оригиналност. В изкуството най-разпространените клишета се отнасят до любовни въпроси, а това са нашите ежедневни ситуации.

Като артист ме вълнува абстрактното, визуалните въпроси, които си поставям, са свързани с материалността на живописта, с преминаването през контрастите и с отвореното свободно пространство за зрителя и неговата интерпретация. Малко Дада, малко абстрактно, малко постмодерно, малко поп-арт, комбинирани техники между релефи, енкаустика, колаж, шеллак, пълна еклектика, да кажем метамодернизъм, заради все още неясното бъдеще на понятието. Както и да се определи, в основата е експериментът."

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

За изложбата „Ситуации и клишета”, за връзката между клишетата и ситуациите през призмата на изкуството и за отправената провокация към зрителя – Красимира Шопова разговаря с Нели Вълчева – галерист и директор на Арт галерия "Ларго", и с автора на експозицията – художничката Светослава Георгиева.

Изложбата може да бъде видяна до 22 февруари 2022 г. в Арт галерия "Ларго", Варна

Снимки – Арт галерия "Ларго"

Светослава Георгиева е завършва НБУ- София през 1997 година със специалност Бизнес администрация и английски език. След това получава бакалавърска степен от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 2018 година със специалност "Реставрация и консервация", а през 2021 година получава магистърска степен "Артистична практика - Живопис" от Училище по изкуства в Глазгоу- Шотландия. Светослава има множество участия в сборни изложби у нас и в чужбина, някои от които: "Есенен салон"-Изложбени зали "Рафаел Михайлов", Велико Търново (2015), "Gift of love"- национална изложба в НДК, София (2016),

Международна изложба на UNESCO, AIAPI Italy, Тренто, Италия (2016, 2017, 2018), "Salt Space"- Арт фестивал в Глазгоу, Шотландия (2020), "Viva la vida" – сборна изложба в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020) и др. Има три самостоятелни изложби: съвместна с Десислава Панева в Изложбени зали "Рафаел Михайлов", Велико Търново (2016), "Invisible Humans" в Галерия Лабиринт, Пловдив (2018) и "Северни брегове" в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020). Носител е на няколко престижни награди: Втора награда за живопис на Национална студентска изложба, Югозападен университет, Благоевград (2017), John Moore Prize- сборна изложба, Ливърпул, Великобритания (2020), John Byrne Award- Единбург, Шотландия (2020). Живее и работи във Варна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23