Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Десислава Бошнакова: Основната отговорност винаги е в потребителя

Зукърбърг заплаши със спиране на Фейсбук и Инстаграм в Европа – колко вероятно е това

Георги Караманев: Новината звучи по-скоро като маркетингов ход

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг по време на изслушването му в Европейския парламент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди седмица собственикът на "Мета" Марк Зукърбърг заплаши със спиране на Фейсбук и Инстаграм в Европа. Това може да стане, ако компанията му не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данните на европейските си потребители на сървъри в Съединените щати.

Трансатлантическият трансфер е регламентиран чрез така наречения "щит за защита на личните данни".

Този договор обаче беше анулиран от Съда на Европейския съюз през юли 2020 г. поради нарушения на защитата на данните. Оттогава Европейският съюз и Съединените щати работят по нова или актуализирана версия на споразумението.

Темата коментира в “Нашият ден“ Георги Караманев, програмист, журналист и автор на сайта „Дигитални истории“:

“За първи път Фейсбук не е най-посещаваният сайт на света. Той беше изпреварен от Тикток. За втори път той няма месечен ръст на потребителите за 18 години. Личи, че гигантът е в криза и че трябва по някакъв начин да привлича вниманието.

Тук се случи нещо друго, той се оказа в ролята на Дук Мандарина от “Лукчо“, който седи на гардероба и заплашва – “ще скоча, ще скоча“ и никой не му обръща внимание, защото европейските лидери започнаха да казват – “Чудесно, ние отдавна не ползваме Фейсбук.“

Дук Мандарина спря с тази стратегия, тя се появи само в един годишен доклад на американските борси. Тази новина звучи по-скоро като маркетингов ход. “Балонът на филтрите“ във Фейсбук ни затваря в нещата, които много ни харесват и които много не ни харесват и ни карат да се ядосваме, именно те ни задържат там.

Така ни лишават от много гледни точки и нюанси и създават много сериозни проблеми. Поне в моя “балон на филтрите“ не видях голяма паника и не виждам основание за нея, може би има нужда да се пооткъснем, със сигурност този гигант има нужда да стъпи малко на земята и да започне да се отнася по-отговорно, което за момента не се случва.

Метавселена

“Идеята е да прекарваме по-качествено време в мрежата, идеята не е да прекарваме повече време в никакъв случай. Но как точно ще изглежда за момента можем само да гадаем, но така или иначе идеята е да се озовем в едно по-реалистично триизмерно пространство, което симулира действителността.“

Чуйте Георги Караманев в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Десислава Бошнакова, преподавател в НБУ програмист, журналист и автор на сайта „Дигитални истории“:
“За мен социалната мрежа сама по себе си не е лоша, тя нищо не прави, ако хората не я използват за лошо или за добро. Хората генерират съдържание, мрежите по-скоро създават алгоритъм, по който виждаме някои от съдържанията, а други не виждаме.

Основната отговорност за мен е винаги в потребителя – нивото на дигитална и на функционална грамотност и на образование предполагат, че едни хора използват тези мрежи по един начин и са наясно какво правят те, за да ги манипулират, а други не са наясно и се оставят да бъдат манипулирани.

В т.нар. “балони на филтри“ много малко неща ни дразнят и за мен това е по-големият проблем. Обграждаме се само от нещата, които ни харесват – четем това, което сме си избрали да четем, алгоритъмът показва това, на което си реагирал. Това създава една илюзия, че светът навън мисли така, както мисля аз, но това не е вярно.

Когато не сме достатъчно наясно, че сме в балон, че това цялото нещо е един алгоритъм, който има за цел да ни достави повече от това, което искаме и си мислим, че това е реалността. Проблемът винаги идва не толкова от реалността, а от начина, по които я възприема. И ако възприемаме нашият балон за реалност, а той се окаже балон какъвто е, тогава нещата стават по-трудни за нас самите.

Ние виждаме отражението – изключително ниска търпимост към различно мнение. Изключително малко хора, които се осмеляват да кажат – “царят е гол“, защото няма да получат лайкове или ще бъдат нападнати в социалните мрежи.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15