Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаде се Алианс за развитие на творческите сили у нас

Трите авторски дружества на живите изкуства в България – „Филмаутор“, "Музикаутор“ и „Артистаутор“, се обединиха в ново сдружение – Алианс за развитие на творческите сили. АРТС има за цел да влезе в дневния ред на институциите и да балансира културната ни политика.

Страната ни е на последно място по възнаграждения на автори – за музика, на филми и на аудиовизуални произведения, сочат данните на „Филмаутор“ и „Музикаутор“. Сравнението е направено със Северна Македония, Румъния, Хърватия, Сърбия, Полша, Чехия и Словения.

Един културен продукт носи добавена стойност за много бизнеси, затова в развитите страни тези, които печелят от него, споделят част от приходите си с хората, които създават съответното съдържание. Това иска да постигне и Алиансът – да засили гласа на автора и цялостното експертно звучене, за да могат институциите у нас да се припознаят в тази политика.

„Ако искаме да развиваме талант и култура, това може да се случи чрез два механизма: единият е чрез т.нар. "национално бюджетиране" – отпускане на средства; другото е чрез създаване на правила, в които всеки, който иска да създава творчески продукт, да намира форма и баланс справедливо да получава възнаграждение за него“, обясни в „Какво се случва“ Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор“. Той уточни, че има дефицити в Закона за авторското право и сродните му права, но с малки корекции може да се постигне генерална и комплексна промяна.

„Културата е икономика, а ние сме се обединили, за да заявим за пореден път и да настояваме тези, които създават култура, да получат своя справедлив и пропорционален дял от този успех“, допълни режисьорът и председател на „Филмаутор“ Виктор Божинов. Той подчерта, че не става въпрос за субсидиране, а за законово регулиране и промяна на философията на държавата в тази посока.

„Първият и основен проблем при артистите е, че те винаги са слабата страна в преговорите с продуценти и ползватели“, разясни изпълнителният директор на „Артистаутор“ Симеон Христов. По негови думи обединението на трите авторски дружества в АРТС цели да даде гласност на проблемите в творческия сектор. Най-вече на тези, които са свързани с имплементирането на двете директиви, което предстои да се случи в законодателството ни.

„Това би дало възможност на творците да имат една по-добра позиция в преговорните отношения и да знаят, че могат да стъпят на стабилна законова основа, която да им позволи да договарят по-добри условия в сектора, в който работят“, каза още Христов.

Трите организации споделят опита си, който са натрупали през годините, за да изготвят нужната експертиза и юридическите механизми, чрез които да защитават допълнителните възнаграждения на артистите – над 5000 български творци и международните автори, които са дължими при вторичното използване на произведенията им.

Подробностите чуйте в звуковия файл.

Снимка и видео – АРТС
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Спасов (вдясно) и Антон Митов

Антон Митов представя: Даниел Спасов

Антон Митов представя: Даниел Спасов – изпълнител на български народни песни и църковно-славянски песнопения. Даниел Спасов е завършил право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и магистратура Музикален фолклор в Нов български университет. Като ученик в прогимназията пее в прочутия детски хор "Бодра смяна". Работи като редактор, изпълнителен..

публикувано на 28.10.24 в 11:05

Изложбата "Къде е паркът?" и галерия Sold Out Design с Теодора Коцева

С големия си галериен опит Теодора Коцева създава галерията Sold Out Design съвместно с Кай Мюлер и Untiled Gallery. Тя е ново пространство за съвременно изкуство и артдизайн, предназначено за различни автори от България и чужбина, създавайки поле за срещи и диалози в сферата на културата. За една година, освен че се развива и излиза от рамки...

публикувано на 28.10.24 в 11:01
Ирина Митева в сериала

Ирина Митева на 32: Всяка роля е предопределена

На 28 октомври актрисата Ирина Митева отбелязва своя 32-ри рожден ден. Родена в Добрич, тя прекарва ученическите си години в Средно училище "П.Р. Славейков", където учи под ръководството на Сийка Колева. Висшето си образование завършва през 2017 г. в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов", в класа на проф. Пламен..

публикувано на 28.10.24 в 10:52

Международни фотографски срещи и "Хроники на всекидневието"

Фотографското събитие на тази есен безспорно се случи в Пловдив, където се състояха Международните фотографски срещи под надслов "Цвят, Реалност, Въображение".  За гостуващите автори и за събитията под тепетата – разказва Рафаело Казаков.  А за предстоящата премиера на фотокнигата "Хроники на всекидневието", обединила снимките на трима автори, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58