Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво ще запомним зимните олимпийски игри в Пекин

Първата олимпиада със 100% изкуствен сняг, помрачения рекорд на Валиева, феноменалния успех на Алберт Попов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жестоки противоепидемични мерки, стигащи почти до тормоз, политическо напрежение, бойкоти, липса на публика, липса на сняг – 24-та Зимна Олимпиада в Пекин, втората след Токио 2020, се проведе в условия на пандемия.

Климатичните промени водят до по-малко сняг и в традиционни зимни курорти, но Пекин 2022 ще се запомни като първата Олимпиада в историята, която се проведе при 100% изкуствен сняг.

За него са били нужни над 2 млн. куб. м вода и това допълнително обезводни един от най-засегнатите от суша и липса на питейна вода региони в Китай. Освен това производството на сняг консумира огромно количество енергия и така вредния СО2, допринасящ за затопляне на климата, който всъщност те се опитват да охладят.

„Зимните спортове имат толкова много любители заради природата, а тук тя напълно отсъстваше. Липсваше не само снегът, но и пистите, горите и всичко свързано със зимните спортове, допълва темата Боряна Ангелова-Игова, преподавател по философия в НСА.

Скъсва се и с идеята на Пиер дьо Кубертен игрите да се провеждат в различни градове, за да се утвърди връзката с местния спорт и съоръженията, които се изграждат, да остават за гражданите на съответното място, за да може да се насърчава масовия спорт.

И за съжаление това се превръща в тенденция, още помним игрите в Сочи, най-скъпите до момента, които се проведоха в летен курорт."

Притеснителен беше и скандалът с руската фигуристка Камила Валиева. Тя постигна рекорд и е безспорен талант. Но нейният случай показа отново грешката на системата – не може да се твърди, че 15-годишно момиче има нужда от три различни кардиологични лекарства. Свръхамбициите ограбиха таланта на Валиева, тя със сигурност щеше да се отличи и без тези вещества.

А и посланието е сбъркано: ако сте родител, бихте ли дали детето си да тренира фигурно пързаляне, колкото и да го харесвате, като виждате подобно отношение?

Трябва да подчертаем обаче и отличното представяне на Алберт Попов, което е феномен в една толкова трудна дисциплина като слалома. Ето че може, може и без свърхнатоварване, без свърхмобилизация на ресурси, без изкуственото създаване на спортисти.“

Чуйте разговора с Боряна Ангелова-Игова, която разказва на какво се дължат българските успехи в зимните спортове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15