Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредява се Награда „Орфей“ за нов български роман

Снимка: личен архив

Учредява се нова награда за нов български роман. Наградата се нарича “Орфей”. Нейният размер е 12 000 лева.

Нейният учредител, писателят Стоил Рошкев, разказа повече в "Артефир":

"Аз съм на мнение, че ако искаме да има България, трябва да се харчат пари за българска култура. Тъкмо за българска култура. (Защото всичко е култура – икономиката също). Но не пари за семки. А да може творецът в действителност да живее като творец, да вдъхновява хората и да славослови Родината.

Оказва се, че засега това е най-голямата награда, давана в България за роман (от началото на прехода след 1989). Фонд “13 века България” към Министерството на културата например връчва 11 хиляди лева награда за роман. Наградата “Елиас Канети” е 5 хиляди лева. Т.нар. "Награда за литература на ЕС" е 5 хиляди евро. В същото време в Испания, да речем, има 125 хиляди евро награда за литература (Наградата “Мигел де Сервантес”).

Специална тема на първото издание на конкурса няма. Бихте могли да участвате както с ръкопис на съвременна тематика, така и на историческа. Може да се включите с класически тип сюжет – от А до Я, може и с безсюжетен роман – поток на съзнанието. Или комбинация от двете. Или нещо четвърто (като например един от нашумелите съвременни романи “Ужасно силно и адски близо” на Джонатан Сафран Фоер). Подходът към вашия роман е ваше лично решение.

Изисквания от техническо естество: Обем до 500 стандартни страници (формат А4, шрифт Times New Roman 12, разредка 1.5). До един текст на автор. Анонимни творби не се приемат. Всеки роман трябва да е придружен от анотация в рамките на една страница. Произведенията ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

Наградата “Орфей” ще бъде връчена на юни 2022 г., Еньовден.

Всеки, който иска да участва в конкурса, може да изпрати романа си на “Word” файл на адрес:

office@orpheus-prize.bg, както и на prizeorpheus@gmail.com

Началото на конкурса е 16 февруари 2022 г. Крайният срок за получаване на текстовете на романите е май 2022 г."

Чуйте повече подробности от писателя Стоил Рошкев, учредител на литературния конкурс.

Снимки – личен архив на Стоил Рошкев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София

Пространството за фотография "Фотосинтезис" в София представя изложбата-изследване "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис, който вече петнадесет години разглежда темата за границите, които превръща в свой невидим обект. Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис поставя актуални въпроси, които..

обновено на 08.07.24 в 11:16
Иван Вазов

Сопот чества 174 години от рождението на Иван Вазов

Честванията на 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов продължават в Сопот. На рождената дата на писателя (9 юли) ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература , учредена през 1970 година. Тазгодишният лауреат е Здравка Евтимова . Повече за празничната програма в "Нашият ден" разказва Станислав..

публикувано на 08.07.24 в 09:19

Хунгарикуми – уникално от Унгария

На 1 юли Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод в понеделник (8 юли) от 14 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита изложбата "Хунгарикуми – уникално от Унгария" .  Повече за проекта в "Артефир" разказва директорът на Унгарския културен институт "Лист" Сандра Мишкеди . Хунгарикуми е събирателно понятие,..

публикувано на 08.07.24 в 08:45
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27