Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да сключваме договор при настаняване на бежанци у дома

| обновено на 11.03.22 в 08:01
Светлана и Ирина от Украйна
Снимка: Радио Пловдив

Какви документи трябва да имат украинските бежанци у нас за подписване на договор при предоставяне на частно жилище?

Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Йорданка Беклийска:

“Това са наемни отношения, но те са безвъзмездни, защото даващият дома си не изисква заплащане на помощта. Възможно е да се сключват такива договори, които биха могли да бъдат ограничени и с някакъв срок – за колко време ще се ползва жилището, кой ще покрива сметките за ток, вода, парно и какво и в какъв вид се предоставя за безвъзмездно ползване.

При наличие на недобросъвестност, независимо какви са параметрите на договора, ако една от двете страни е недобросъвестна, много е трудно и единствено с помощта на съда връщането в изходна позиция на отношенията по между им. Може да се развали договорът, да се принудят както наемателите, така и други ползватели да напуснат жилището.

Надявам се, че, предвид ситуацията, не би се стигало до недобросъвестни отношения, но тъй като има такъв риск, бих посъветвала хората, които безвъзмездно са готови да предоставят тази хуманитарна помощ, да помогнат на бежанците и веднага след това да може да се включи такава договорна форма, с оглед на това да има организация на отношенията.

Ако има вреди, настъпили при ползването на жилището, ако има много дългосрочно ползване, говоря над 10 години, тогава вече има една придобивна давност, която съществува. И най-големият риск, който съществува, е ползвателите да откажат да напуснат съответното жилище.

За да бъдат защитени интересите и на двете страни, не е излишно да има подобни правоотношения. Украинските граждани имат право да пребивават тук 90 дни, само на базата на техните лични документи, с които са влезли в страната. Това е право, което означава, че те могат свободно да пребивават на територията, без да предприемат никакви стъпки по отношение на това да се регистрират и да правят каквото и да било.

Голяма част от бежанците не предприемат действия по регистрация в Агенцията за бежанците заради неяснотата в световен мащаб. Те самите не знаят колко време ще останат, дали няма да спре войната и да могат да се върнат, дали наистина искат да останат тук.

В момента, в който се регистрираш като бежанец у нас, автоматично придобиваш правата, които българската държава дава, и не можеш толкова лесно да отидеш в друга държава, в която ще решиш, че ще живееш.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15