Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Танчева: Когато медиите заемат страна, изпадат в ролята на PR агенции

Пиарска конструкция е, че се извършва политическа репресия срещу Борисов

Весислава Танчева
Снимка: БГНЕС

Какво показаха българските медии снощи ("20 часа посред нощ) по повод ареста на бившия министър-председател Бойко Борисов? Ако сте чужденец и слушате нашите телевизии, какво ще си помислите, че се случва в България? „Държавен преврат“, „политическа репресия“? Как се комуникира такова събитие, ако въобще е събитие, че е арестуван председател на политическа партия? Къде са другите гледни точки? И нито един представител на подалите сигнала или на институциите, които са организирали ареста. ГЕРБ завладяха цялото публично пространство. 

Коментар по темата направи в "Мрежата" Весислава Танчева, комуникационен експерт:

Какво показаха българските медии

"Показаха и много, и малко. Репортери на едно място, изнесени екипи, външни студиа, сутрешните блокове нямам спомен за такова изобилие от гости, дори когато започна войната в Украйна или последните избори, например."

Как изглежда това отвън

"Ако съм чужденец, щях да си помисля, че някой е отвлякъл настоящия (не бившия) премиер на републиката, издевателства над него и сега партийните му другари се събират да го извадят, нещо такова... Очевидно за Борисов се говори като за настоящ премиер, а най-интересното е, че така говорят за него не само собствените му партийни другари, а и така го назоваха на няколко пъти и журналисти."

Сигналите на БОЕЦ

"В същото време се говори за някаква имагинерна гражданска организация, по чийто сигнал били разследвали Борисов, Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова и ги викали на разпит. И разбирате ли, нямало нито един представител на тази имагинерна организация, към когото медиите да се обърнат! При положение че адвокатът на Борисов Менко Менков ни спомена. И да попитат: "Вие ли сте БОЕЦ?" 

И тогава всеки един от нас щеше да си вдигне снощи телефона и да обясни, че ние сме изпратили не един, а 6 сигнала до Европейската прокуратура, в които искаме да бъде разследван Борисов и някои други лица около него, в т.ч. и днешната четворка. Че в България ние сме изпращали значително повече сигнали, разбира се, не само срещу Борисов. Нашите мишени са известни за всички – Борисов, Пеевски, Гешев, Цацаров, Кошлуков – като Борисов е един от хората, за които ние непрекъснато сме подавали сигнали през годините, около 10-15 сигнала. И в крайна сметка тези сигнали достигат до някаква степен на публичност, но дотук – само два наистина сериозни удара срещу имиджа на Борисов и нищо друго. За къщата в Барселона всички знаят, че това е сигнал, подаден от нас. И сега за втори път стигаме до ситуация, в която се задейства някаква институция (да, Европейската прокуратура провежда разследване), и то извън България.  

За нас основната мишена винаги е бил главният прокурор – независимо дали се казва Цацаров или Гешев, защото смятаме, че с този главен прокурор няма как да достигнем по-далеч от подаване на сигнали и евентуално размяна на медийни удари. Винаги ще съществува риск нашите действия да бъдат използвани като политически пиар или като някакъв друг медиен конструкт, но не и за възстановяване на някаква форма на справедливост и наказание за престъпление."

Политическа репресия

"Имаше някакъв опит за пиарско преструктуриране на медийното говорене след ареста от снощи. Това дойде именно от пиар екипа на партия ГЕРБ. Това, че се извършва "политическа репресия", е точно пиарска конструкция. Защото законно ли е действието на Дирекция Национална полиция – напълно законно е. Репресия беше, когато държаха на улицата Иванчева и Диляна 6 часа на улицата, така че да ги виждат всички, без достъп до адвокат и тоалетна. И как действаше министър на вътрешните работи по време на протестите през 2020 г. Или когато караха Алексей Петров да се проска три пъти по лице на земята, защото на камерата на МВР ѝ свършил батерията... Репресия е, когато вкарат 7 момчета и момичета зад колоните на МС и ги пребият отделно от другите протестиращи... Това са репресии."

Безкритичната журналистика

"Когато медиите започнат да заемат страна и се откажат от ролята си на безпристрастен наблюдател/коментатор и съобщител на новини, тогава обикновено изпадат в ролята на PR агент. А когато имаме PR агенции вместо медии, се получава 112-о място на България по свобода на словото!"

Чуйте цялото интервю от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19