Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Софийски солисти” на 60 години

4
Маестро Пламен Джуров и камерен ансамбъл „Софийски солисти“
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 19 март 1962 г. е първият публичен концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Тогава съставът се нарича „Софийски камерен оркестър”. Няколко години по-късно концертира под името „Софийски солисти”. Необходимо е да мине време, да се потвърдят успехите, за да се докаже, че всеки член на състава може да бъде и солист. Още в първия концерт, дирижиран от Михаил Ангелов, се уточнява идеята за организацията и критериите за работа в състава, за избора на репертоар и правилата на творческото ежедневие. През първите 16 години съставът, ръководен от Васил Казанджиев, се утвърждава като „марка за качество” в България и по света.

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“
Столична община приютява под крилото си ансамбъла и му създава условия за работа. След Казанджиев, щафетата поема Емил Табаков. Увеличава се броят на концертите и записите, разширява се географският обхват на концертите – няма континент,  който „солистите” да са пропуснали. От 1988 година досега, ръководството на ансамбъла поема Пламен Джуров. Разширява се стиловият облик на репертоара и сътрудничеството с всички утвърдени български солисти, хорове и задгранични солисти. „Софийски солисти” са еталон за качество и в България, и по света.


По повод юбилея си „Софийски солисти” предлагат на столичната публика цикъл от четири концерта с разнообразен избор на произведения и гостуващи солисти.

Повече за концертите в „Артефир“ разказва проф. Пламен Джуров, който и сега ръководи камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

Снимки: Софийска филхармония, БГНЕС, Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58

"Княз Игор", опера в 4 действия и пролог от Александър Бородин

Либрето: Александър Бородин (по мотиви от руската епическа поема от ХІІ век "Слово за похода на Игор" и материали от исторически летописи) Първо изпълнение: 23 октомври 1890 година, Мариински театър, Санкт-Петербург Първо изпълнение в България: 29 септември 1922 година, София Действащи лица: • Игор Святославич - Северски княз – баритон •..

публикувано на 17.05.24 в 08:50
Бомбино (в средата) с Джакраве Юба Диа (бас) и Кори Уилхелм (барабани) на първото им гостуване в България (ноември, 2023 г.)

Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат "limited edition"за по 180 човека всеки – на 22 май, сряда , и на следващия ден – 23 май, четвъртък, в зала "Сингълс" на НДК (вход А4). Поканата, както и миналия път, идва от платформата "Афровизия" и..

публикувано на 16.05.24 в 21:36

"Бенджамин Бътън" на сцената на Областния музикален театър Линц

През 1860 година в Балтимор се ражда Бенджамин Бътън, но не като малко, сладко бебе, а като брадясал старец. Съдбата му е предначертана: той ще изживее живота си в обратен ход и от ден на ден ще става… все по-млад. Когато на 50-годишна възраст Бътън се запознава с почти 30 години по-младата от него Хилдегарде, главният герой трябва всичко да заложи..

публикувано на 16.05.24 в 18:21