Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията и войната

проф. Йордан Ефтимов
Снимка: НБУ

Тази седмица се чества Световният ден на поезията. Поезията, която вдъхновява, просветлява и кара да осмислим настоящите събития. Именно от такъв ъгъл поглежда сега на нея предаването "Артефир". Предвид настоящата ситуация с Украйна, то прави една препратка към поезията на войната и как тази тема присъства в поетическите откровения днес и през годините. Събеседник е литературният критик и поет професор Йордан Ефтимов, който написа две стихотворения, вдъхновен от ситуацията в Украйна, публикувани в "Литературен вестник", които предстои да бъдат издадени в книга:

„Тази война няма как да не вълнува. Аз написах няколко стихотворения, които са свързани с възприятието на войната по-скоро. Мен ме вълнува какви акценти поставя западният млад човек, мисли, чувства, преживява, когато научава за случващото се в Украйна. Това е вече постмодерните войни, в които възприятието на войната минава не само през екрана, а и през коментирането, разбирането за войната за всеки един човек.“

Тази война в Украйна и нейното преживяване, може да се погледне и през „Илиада“, едно от първите произведения за войната в Световната литература, където можем да видим подобни елементи като сегашните", твърди Ефтимов и добавя:

„Всяка война може да бъде разгледана от гледна точка на тези, които нападат, и тези, които се защитават, има и още много паралели, предпоставки. В „Илиада“ какво имаме? – Военната хитрост е много важна подтема. Малцина знаят, че Одисей е този, който на няколко пъти оказва роля ахейците в крайна сметка да победят. Първата му хитрост е, когато хвърля щита си, когато слизат на Троянския бряг. Имало е предсказание, че този който пръв стъпи на Троянския бряг, ще бъде убит, никой не искал да слезе, но Одисей измислил тази хитрост, хвърлил щита си и скочил върху него и на всички се сторило, че той скача на Земята, а то е било на щита. Вторият, който слязъл на брега бил Протезилай и той веднага е убит от Хектор. На Одисей се възлага да произнася нахъсващи речи. Преговорите и сюжетът за това в Украйна също са препратка. На Одисей е възложена идеята. На него се възлага, заедно с Менелай, да води преговори с Приам. И днес се водят преговори за примирие между правителството на Зеленски и Путин. Именно Одисей измисля Троянския кон, за него се разказва и в „Илиада“ и в другата творба – „Одисея“.

Откъс от „Красиво и истинско“ на Йордан Ефтимов:

„Първо – проблясък.
Движещите се образи са свидетелство за кристалната истина.
И наистина е красиво: той се снима на фона на катюшите,
раждащи потоци светлина по-могъщи от фойерверките на Петър Първи.
Но някой му погажда мръсен номер: на следващите кадри с бинтована глава
той псува онези, които са го излъгали, че отива просто на учения.
Красиво, и още как: хеликоптерът се управлява
……“

Снимка – НБУ

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30