Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Асенова: Почти сигурно е, че Вучич печели още на първи кръг

Предизборната кампания премина изцяло във възхвала на Вучич и правителството

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази неделя (3 април) в Сърбия ще се състоят президентски, парламентарни и местни избори - какви са очакванията?

Около 6,5 милиона сръбски граждани имат възможност да избират измежду 18 листи в парламентарните избори и 8 кандидата за президент.

Темата коментира в “Нашият ден“ Райна Асенова, журналист-балканист:

“Предизборната кампания премина изцяло във възхвала на Вучич и на постиженията на правителството, а също и в обвинения към опозицията, която не е национално отговорна, според управляващите и не работи за доброто на страната.“

Кои партии да очакваме в парламента?

Социалистическата партия и нейният коалиционен партньор – “Единна Сърбия“ на Драган Маркович Палма, те вървят в коалиция и вероятно ще получат около 10%.

Партията на Вучич се очаква да спечели, според последните анкети – 54,55% от гласовете. Самият Вучич каза, че ако получи по-малко от 60%, щял да се натъжи.

Опозиционната коалиция, която е проевропейски ориентирана – “Обединени за победата на Сърбия“ начело с Мариника Тепич. Това е една млада политичка, за която ще се говори много в бъдеще. Нейната коалиция изпреварва партията на Дачич с 3-4%, според агенциите.

Смята се, че още четири листи ще преминат изборния праг, който вече е 3%. Той беше 5%, но Вучич го намали на 3 преди година и половина, за да може да вкара в парламента свои съюзници, с които той иначе не би демонстрирал близост, като Сръбската радикална партия.

Райна Асенова

Очаква се още да влезе коалицията “Трябва“, съставена от екоактивисти. Също така коалицията от националистически партии НАДА, дясната партия “Заветници“ и още една коалиция от по-малки опозиционни партии – Суверенисти.

Около 3-те процента са листите на бившия президент Борис Тадич, на Божко Обрадович, който е националист, и на самия Шешел, който се бори да влезе в парламента, въпреки че влиянието му напоследък отслабва, но и да не забравяме, че той има присъда от 10 години затвор, издадена от съда на ООН за военни престъпления по време на войните в Югославия.“

Президентският пост

“В Сърбия той е важен, въпреки че по конституция е по-скоро представителен. Президентът има правомощия да представлява страната в чужбина и да командва армията, но въпреки това, откакто Вучич е президент, властта реално е концентрирана в неговите ръце.

Най-голямата интрига е дали ще се стигне до втори тур, според агенциите, по-скоро няма, а Вучич ще спечели отново тези избори.

Почти сигурно е, че той ще спечели изборите още на първия кръг, такива данни дават поне социологическите агенции, но иначе има осем кандидата за поста.

Основният му съперник е бившият началник на генерални щаб на сръбската армия – Здравко Понош, има и един нов кандидат, преподавател в Биологичния факултет на университета в Белград – Биляна Стойкович, зад която застава коалицията “Трябва“.

Тази коалиция е нова, тя обединява лявоцентристи  и екоактивисти, които през последните месеци организираха мащабни протести с искане за по-чист въздух и главно за спирането на изкопаването на литий на компанията Rio Tinto.

Интересното тук е, че той е и президент, и председател на управляващата партия.


“Обединени за победата на Сърбия“ и Сръбската прогресивна партия

“И там резултатите показват убедително надмощие на Сръбската прогресивна партия. Ако се върнем към съставянето на миналия парламент, то беше през юни 2020 г. в условията на пандемия. Опозицията отказа да участва в тези избори. На практика се получи парламент без опозиция.

Този път опозицията реши да участва, от друга страна, сега изборната обстановка съвпада с войната в Украйна и със Световната енергийна криза.

Доброто е, че опозицията все пак ще участва и парламентът, макар и да се оправдаят прогнозите, че ще бъде доминиран от Сръбската прогресивна партия, все пак този път ще има и някаква опозиция.

Още след миналите избори Вучич беше казал, че следващите ще са само година и половина по-късно, а не след четири години, както е по конституция. Тъй като в условията на пандемия, новият парламент трябва да реши само основни задачи и след това да има нови избори.

Шансовете на опозицията са свързани с избирателната активност и при висока мобилизация на избирателите, имат шанс да получат по-висок процент.

Частичните местни избори

“Там има една интрига, един ход на Вучич специално за Белград. Миналата година той приобщи партията СПАС на Александър Шапич. Това е един кмет на Нови Белград, който успя да победи Сръбската прогресивна партия на предишни избори.

Самият Вучич три пъти през годините се е кандидатирал за кмет на Белград, но неуспешна, а Шапич се радваше на доста голяма популярност и беше избран убедително за кмет на Нови Белград.

За да се справи с това, Вучич предложи на Шапич неговата партия да се влее в Сръбската прогресивна партия, което стана факт от миналата година, а самият Шапич вече е зам.-председател на Сръбската прогресивна партия.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26