Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за актрисата Славка Славова

На 6 април през 2002 г. актрисата Славка Славова умира след инфаркт, който получава след представление в „Театър 199“.

Родена е в Берлин, където са работили родителите ѝ. Завършва Немското училище в гр. Бургас. Има висше музикално и театрално образование. Завършва Музикалната академия в София, в класа на проф. Люба Прокопова и проф. Панчо Владигеров, а Държавното висше театрално училище в София – в класа на проф. Кръстьо Мирски.

В театъра дебютира през 1947 г. с ролята на Агнес от „Училище за жени“ от Молиер.

Изиграла е десетки роли в Народния театър, Младежкия театър, „Театър 199“, „Сълза и смях“. Играла е в пиеси на Софокъл, Уилям Шекспир, Оскар Уайлд, Антон Чехов, Бертолт Брехт, Едуард Олби, Пейо Яворов, Валери Петров.

През 1957 г. се снима в киното в ролята на Станка Гърбушката във филма „Земя“ по Елин Пелин. Активно се занимава с озвучаване на филми, сериали и радио пиеси през кариерата си. Измежду сериалите, които е дублирала, е чешкият „Арабела“.


За актрисата разказва в “Нашият ден“ нейната внучката Карина Караньотова, която е и съставител на книгата за Славова:

“Моята баба беше изключително точен и педантичен човек, държеше много на семейството. Научи ме да обичам природата, да познавам билките, гъбите и върховете.

Беше работлива до болка, просто не спираше, самият факт, че почина вече на години след представление е показателен. Не си падаше особено по забавленията и в тях пак беше подредена.

Обичаше да пътува, но нямаше чак толкова много възможности, най-впечатляващата нейна екскурзия беше в Хималаите в Индия.“

Театърът

“Казвала ми е да не ставам актриса, че това е неблагодарна професия и след представлението всичко свършва. Театърът беше свещен за нея. Много държеше на правилната дикция. Да се учат ролите и да не се ходи неподготвен на репетиция. Дразнеше се на колегите, които не са достатъчно добре подготвени.“

Любима роля

“Много често говореше за “Двама на люлката“ с Гец, говореше и за “Пер Гюнт“. Разказвала ми е интересни случки от турнетата.“

“Съставих и издадох книгата, която тя сама беше започнала да пише. Тя не обичаше да се хвали и да разказва за себе си, затова и не успя да издаде книгата приживе. Мемоарите останаха неиздадени, аз ги събрах, след което направих интервюта с нейните близки колеги и така направих книгата.“

Чуйте целия разговор в звуковия и части от участия и интервюта със Славка Славова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20