Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Станимир Хасърджиев:

Здравеопазването трябва да прекрачи прага на съвременния дигитален свят

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на електронната рецепта е част от пъзела, който трябва да бъде подреден, за да има функциониращо електронно здравеопазване. 

Опасност при въвеждането на изцяло електронна рецепта  съществува, защото до момента не е провеждано предварително тестване с участието на пациенти, за да се види  дали  определен вид софтуер  е подходящ за употреба.

“Може да се предполага, че голяма част от пациентите не са се сблъсквали с т. нар. електронна рецепта. Дали ще се появят някакви напрежения, предстои да видим през следващите дни.

Трябва да е ясно, че електронизацията изключително много закъсня в здравеопазването. И дори с цената на някакви временни затруднения, би трябвало с общи усилия да се справим с този проблем и здравеопазването ни да прекрачи прага на съвременния дигитален свят, защото сме изостанали в много отношения“, споделя  в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация.

Какви са притесненията?

“Не е ясно какво се случва с пациентите, които вече имат издадена рецепта на хартия, дали тя ще важи. До момента липсва информационна кампания, която да разяснява процеса на издаване на електронни рецепти. Това трябва да бъде напълно разбираем процес  за българските граждани, защото те са потребителите на тази система“,  допълва д-р Хасърджиев.  

Интервюто с д-р Станимир Хасърджиев можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Импулсът в мен: Финансовата грамотност на младите

Макар че на пръв поглед темата изглежда малко суха, обръщаме внимание на проучване на ПИЗА , измерващо финансовата грамотност. Преди месец бяха представени данни, които показват, че 15-годишните ученици у нас имат по-ниска финансова култура в сравнение с връстниците си в Европа . Изследването е проведено в около 20 страни. Младите у нас сякаш..

публикувано на 21.10.24 в 14:38

Лукс и древни загадки, или нещо за многоликия свят на Сардиния

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" журналистът, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе сподели своите впечатления за остров Сардиния, който често бива възприеман като "много скъпо място". Той уточнява: "Там са и яхтите, и селищата на знаменитостите, но това е само една точка на острова, която е придала това..

обновено на 21.10.24 в 14:02

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този път то ще се проведе под мотото "Криле и корени". За каузата и значимостта на фондацията, както и за..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините. Една от първите истории, които..

обновено на 21.10.24 в 09:47