Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езикът – този любим човек

Езикът, подобно на родния ни град, подобно на страната, на която принадлежим, е един от любимите ни хора, към които трябва да подхождаме с грижа. Опознаваме го, харесваме го, доверяваме му се, но това не ни пречи да му се ядосваме за всички малки кривини, които носи и поддържа в себе си, за опита му да се нагоди спрямо времето и хората, макар да не е длъжен да го прави. Обичаме го – за това, което е, но най-вече за онова, което не е. Търпим го – ние него и той нас, особено когато си мислим, че сме по-хитри от него и ще го надлъжем и надприказваме.

Разбира се, той ни отвръща със същата тази любов, защото ние сме хората, които го държим буден все още и го караме да си поема дъх всеки ден – и то не с първата дума, която сме казали или написали, а още с тази, която едва сме си помислили. Този език заслужава да говорим със и за него. Този език празнува всеки ден.

Особено когато осъзнаваме какво казваме, как и на кого го казваме. Особено когато се стремим да се отнасяме с уважение към него, също както към живота, който живеем и който също като езика е дар, но не и даденост.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност имаше безброй инициативи, които отбелязаха езика, но "Какво се случва“ избра да се спре не толкова на една от всички тях, колкото на това да навлезе в сърцето на писмеността, за да проведе разговор за думите, които ни променят; за смисъла да говорим и четем нашия език; за нуждата да изписваме онова, което казваме; за българското в българския език; за желанието да възпитаме отговорност и да отгледаме любов към езика; за възможността да се доближим до личността му, до пулса му; за езика като мост, който става все по-устойчив, вложим ли правилното усилие за строежа му; за осъзнаването, че животът и езикът са безвъзвратно слети и зависими един от друг, че езикът – това сме ние.

На 24 май в "Какво се случва“ за езика като любим човек мисли размениха поетите и издатели Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова, инициатори на кампанията "24 книги за 24 читалища", която от тази година ще се провежда ежегодно, защото има смисъл само когато говорим езика заедно.

Чуйте защо в звуковия файл.


Снимки – издателство "Библиотека България"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25