Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е темата на международния обучителен семинар, който се провежда в зала "Изток“ на НС на 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT". Партньори по проекта са Италианската конфедерация на либералните професии, Европейският съвет на свободните професии в Белгия, Италианската конфедерация на федералните асоциации, Международният съюз на нотариусите, Испанският генерален съвет на нотариусите, Генералният съвет на испанските адвокати. Проектът е финансиран по Програма Правосъдие на ЕС. БНР и предаването "Законът и Темида" са медиен партньор на проекта.

Гости в изнесеното студио в НС на "Законът и Темида" са адв. Елка Пороминска, организатор на събитието и председател на Асоциацията за жените адвокати, адв. Мария Ганчева от Миланската адвокатска колегия и адв. Паоло Лесио от Миланската адвокатска колегия. 

Изключително високо ниво показа обучителният семинар още в първия ден, ниво, каквото показаха и италианските колеги в Сената на Рим. 

адв. Паоло Лесио, адв. Мария Ганчева, адв. Елка Пороминска и Анелия Торошанова (от дясно наляво)Адв. Елка Пороминска: "Вчерашният ден беше натоварен не само заради темата, а и заради това, че трябваше в един кратък период ние да представим няколко различни гледни точки и важна тема, представена от съдия Марияна Кънчева, съдия в Общия съд на ЕС, с нейния встъпителен доклад, който даде рамката на събитието. Темата на доклада беше борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма в правния ред на ЕС. Освен това съдия Марияна Кънчева даде и много решения на Европейския съд, които са във връзка с прилагането на тази правна рамка – ценна информация от първа ръка. Трябва да се отбележи и участието на проф. д-р Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото при БАН, която даде гледната точка на научните работници по темата, както и високото ниво на панелистите на проекта – доц. д-р Тодор Коларов от НБУ и д-р Гергана Йорданова."

Адв. Паоло Лесио: "Известен факт е, че в Италия имаме проблем с организираната престъпност. Адвокатите са винаги тясно свързани с предотвратяването на този феномен. Първото предизвикателството е да се създадат предпоставките, така че да сме ефективни в индивидуализирането и сигнализирането на факти по изпирането на пари. Второто предизвикателство е да успеем да адаптираме, да приложим тези норми/средства към новите реалности, както е в случая с криптовалутите. 

Да се знае точно в каква степен и доколко тези феномени са свързани с политиката е много трудно. Не защото няма прозрачност, норми или желание това да се случи. Но най-вече защото тази дейност (прането на пари – бел.ред.) се ръководи от интелигентни хора, които имат умението, знанието и способностите да ръководят нещата така, че да успяват. Политиците винаги остават скрити... Това е същината на този проблем. 

Първата мярка против изпирането на пари е това, което произлиза и от европейските законодателни норми, е всъщност е контрол на входа – откъде идват средствата и къде отиват? Тези, които са на първа линия – финансови институции, застрахователни компании – са най-ангажираните в мерките срещу изпирането на пари. Другата мярка е, че държавата контролира лицата, служителите, които контролират тези институции. Т.е. контрол от всички посоки. Институциите контролират тези, които внасят финансовите средства, а държавата пък контролира тези, които контролират този процес.

Нашият закон индиректно помага да правим някои проверки. В Италия дружествата, всички търговци, всички професионалисти имат задължение да имат електронен подпис и сертифицирана електронна поща. И когато се издава електронен подпис, това е вече процес на идентификация на съответния професионалист. Това страшно ни помага. Хартиените документи са много по-лесно манипулируеми и когато се използват, възниква съмнение.

Има нужда от Единен европейски орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Създаването на един централен орган, който да подпомогне тази система да бъде по-стабилна, по-здрава в предотвратяването, би била от полза. Синхронизацията на дейността между различните национални системи, вкл. и при системите за защита на личните данни, би доказала, че това работи."

Както подчерта и адв. Елка Пороминска, "Такъв общ нов орган на ЕС е абсолютно необходим. Това е една от целите на настоящия проект. Той ще завърши със съответни законодателни предложения, едно от които е създаването на такъв общ орган на ЕС, който трябва да заработи от 2024 г."

Адв. Мария Ганчева: "Целта на проекта и всичките обучения е да се синхронизира работата и изискванията както към нас, адвокатите, така и към нотариусите и към всички юридически професии на европейско ниво. Много проблеми възникват заради различните правила в европейските държави и това затруднява нашата работа и тази на нашите клиенти."

Чуйте цялата дискусия от звуковия файл.

Снимки – Европейски проект "LIGHT", БНР

На 3 юни предаването "Законът и Темида" чества своята 10-годишнина.
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08