Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Актрисата Станка Калчева – за бурите и затишията в душата и на сцената

3
Станка Калчева
Снимка: Гергана Дамянова - Младежки театър

В ролята на Главен герой в “Нашият ден“ влиза Станка Калчева. Родена преди 60 години в Каварна, актрисата завършва актьорско майсторство в класа на проф. Николай Люцканов във ВИТИЗ "Кр. Сарафов” през 1986 година. Тя е звездата на Младежкия театър, която след ролята си на Пианистката в "Страхотни момчета” – музика и стихове Дейвид Язбек, получава престижната национална награда "Икар” за поддържаща женска роля. Наскоро се превъплъти в кожата на известната художничка Фрида Кало в спектакъла "Фрида” от Саня Домазет. 

Зрителите я познават и от филмите "Докато Ая спеше“, "Досието Петров“, "Знакът на Българина“, "Английският съсед“, "Моето мъничко нещо“ и "Хайка за вълци“, а в момента се радват на превъплъщението ѝ в сериала "Татковци“. 

Актрисата споделя: "В театъра имаш възможност за една особена концентрация върху текстове, с които се срещаш. Хората, режисьорите, целия творчески екип, с който се срещаш. Това е една концентрация около една тема, в която всички много пълнокръвно участват. В киното не са така равномерно разпределени нещата“.

За ролята Сестра Алоишъс в премиерния спектакъл "Съмнение" 

Пиесата "Съмнение“ на Джон Патрик Шанли е най-новата постановка на Благоевградския драматичен театър. Калин Врачански, Мариана Бонева и Радена Вълканова, заедно със Станка Калчева, са актьорите, които под режисурата на Стайко Мурджев трябва да разкажат за борбата между две ценностни системи. Действието на пиесата се развива в Бронкс, Ню Йорк, през 1964 г. и се случва най-вече в офисите на католическо училище. Като основна тема в сюжета е заложен моралът – цената, която сме готови да платим, за да разкрием истината. Но тази "истина“, в която ние вярваме, независимо от реалните събития. В криминалния характер на текста е заложено подозрението за извършено престъпление. Директорът на католическо училище (Станка Калчева) обвинява един от преподавателите (Калин Врачански) в ужасяващо деяние, без да има доказателства за това.

Ето какво разказва актрисата за последната си роля: "Аз обичам такива роли, които са много далече от мен. Пътят към краха е дълъг. В крайна сметка ти не виждаш пресечената точка до тебе и персонажа. Предпочитам тази точка да е далечна, предпочитам персонажът да доминира".

Благоевградските зрители ще имат възможността да гледат отново пиесата "Съмнение“ на 25 и 26 юни.

Целия разговор със Станка Калчева можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БГНЕС, Гергана Дамянова - Младежки театър "Николай Бинев", Иван Дончев - ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42