Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалност "Публична администрация" отбеляза своята 25-годишнина

Доц. Албена Танева открива събитието
Снимка: uni-sofia.bg

Академичната общност на специалност "Публична администрация“ на Философския факултет на Софийския университет отбеляза преди дни своята 25-годишнина с тържество в Аулата на университета.

На събитието присъстваха заместник-ректорите на Софийския университет доц. Анета Антонова и проф. Мария Стойчева, деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова, посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън, декани на други факултети на Алма матер, проф. Иван Лалов, по време на чието ръководство е поставено началото на специалност "Публична администрация“, преподаватели, студенти и гости.

“Всяко едно академично място е толкова старо, колкото е знанието в него, и е толкова младо, колкото е млад всеки най-нов участник. Целта е знанието да продължава и да се развива и да бъдем адекватни на всяка епоха, в която живеем“, казва в “Нашият ден“ ръководителят на специалността доц. Албена Танева и допълва:

“Ако светът се е преместил от своето пещерно време напред, то се дължи на това, че знанието се е развивало. Благодарение на любопитството, вървим напред. Това е валиден подход винаги. Много е важно да сме компетентни и да имаме страст към нещата.“


Специалност “Публична администрация“

“Това е една много интересна интердисциплинарна област. Студентите изучават комбинация от дисциплини, много от тях правни. Няма как някой да се занимава с управление, без да знае какви са правилата и законът.

Трябва да се учи много и икономика, за да разбираме и рационалната страна. Един управленец трябва да разбира и едното, и другото.

Много конкретни учебни дисциплини имат връзка с управленския процес. Освен всичко друго, трябва да бъде и интересно.

Да могат да се изградят както от ръководителите, така и от участниците общности, които да работят. Така че на това учим студентите си.

Поддържаме една доста добра комуникация с институциите на централната администрация, за да могат студените, още докато учат, да полагат учебни стажове и да търсят своя профил на реализация. Това е едно от най-хубавите неща на тази специалност, че тя на бакалавърското си ниво осигурява широкоспектърна посока за осъществяване. Няма процес, който се развива, без да бъде управляван.“


“Най-важното за нас е възможността и умението да постигнем развитие за всеки едни студент“, посочва още Танева.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: uni-sofia.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование и архитектура

Какво е бъдещето на архитектурата? Изчезва ли архитектурата на миналото и как мислим за нея днес? Проблемите на материалната среда около нас са и проблеми на образованието на архитекта, казват нашите събеседници: арх. Виктор Дамов, арх. Теодор Узунов, арх. Диана Манолова и арх. Дана Пейчинова от Фондация Underschool_. Те споделят: "През..

публикувано на 30.09.24 в 16:23

Кои са регистрираните религиозни общности в България?

Човекът като Божие творение е уникален, но едва ли би могъл да се възползва от този дар, ако не се познава. Човешкият живот би бил ужасен ад, ако той премине в разпра, както със себе си, така и със себеподобните си – различни, но само по вяра, раса, пол и език. Ето защо ние ще се стремим да приобщаваме другостите, за да бъдем заедно, така..

публикувано на 30.09.24 в 15:10

Серги Кузян: Нашата задача е да помагаме на въоръжените сили на Украйна

В контекста на войната на Русия в Украйна Олесия Хориаринова, съосновател на Украинския център за сигурност и сътрудничество, и Серги Кузян, негов председате, споделят в "Мрежата" украинския опит за начините на ненасилствена мобилизация, подготовката на цивилните граждани за евентуална агресия от страна на чужда държава, а също и как всеки гражданин..

публикувано на 30.09.24 в 12:27
Проф. Адил Наджам

Проф. Адил Наджам: Живеем в свят, който се определя от разделението на хората

За разделението на хората и силата на преговорите или как обществените медии дават пространство на обществото да говори със себе си – разговор в "Нашият ден" с проф. Адил Наджам , глобален президент на WWF International, почетен декан и преподавател по международни отношения в Бостънския университет, САЩ. Проф. Наджам гостува в България по..

публикувано на 30.09.24 в 10:18

Между два свята: Ролята на жестовия преводач в ежедневието

Ден след Международни яден на глухите хора ви срещаве със Силвия Маринова, жестов преводач с повече от 35 години опит.  Тя не разглежда своята професия просто като работа – за нея тя е лична мисия, започнала още в детството ѝ. Описвайки своя житейски път, Силвия споделя: "Жестов преводач съм с повече от 35 години стаж. Първото ми образование е..

обновено на 30.09.24 в 10:07