Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за писателя Богомил Райнов

Богомил Райнов
Снимка: Уикипедия

На 8 юни през 2007 г. от този свят си отива Богомил Райнов, писателят, който в книгата “Умирай само в краен случай“ описва смъртта като “досадна стара леля, която само ходи по гости“.

Той е роден на 19 юни през 1919 г. в София и е сред разпънатите на кръст фигури в българската културна и политическа сцена от миналото.

Син е на писателя, философ и художник академик Николай Райнов и брат на скулптора Боян Райнов. Участва в Съпротивително движение през Втората световна война. Членува в марксически кръжоци. Член е на БКП от 1944 г.

Бил е главен редактор на в. „Стършел“. Известно време е доцент във Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“. От 1953 до 1960 г. е аташе по културата в българското посолство в Париж, като по това време закупува различни произведения на изкуството, изложени в Националната художествена галерия.

Член на ЦК на БКП от 1976 г. Подпредседател от 1967 г. и заместник-председател от 1972 г. на СБП. Член-кореспондент на БАН от 1974 г. Заедно със Светлин Русев участва в подбора и закупуването на картини на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Парите са държавни, отпуснати по настояване на Людмила Живкова.

Сътрудничи на в. „Вестник на жената“, „Ученически подем“, „Светлоструй“, „Литературен живот“, „Литературен критик“, на сп. „Изкуство и критика“ и др. За първи път негови творби са публикувани през 1936 г. във в. „Вестник на жената“.

Има научни публикации в областта на естетиката, изкуствознанието и културологията. Автор е на многобройни монографии за изобразителното изкуство, история на теософията, криминални и шпионски романи, чийто главен герой е Емил Боев, както и романизирани автобиографии. Романите му са много популярни, издават се по няколко пъти в големи тиражи.

В една от последните си книги – "Людмила“, дава интересни сведения за задкулисието в българския културен и политически живот през 80-те години на 20-и век и опитът да се разчупи тесногръдието и отвори врата към света на свободната култура.

След смъртта на Богомил Райнов са публикувани книгите му "Лека ни пръст“ и "Писмо от мъртвец“, изпълнени с груби нападки срещу Александър Жендов, Борис Делчев и Радой Ралин.

Чуйте коментара в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"ТриМа", изложба на наследниците на Никола Вълчев

"ТриМа" е изложба на Мирослава Мерекьова, Марин Мерекьов и Александра Мерекьова. Те са наследници на Никола Вълчев – български художник, майстор на битовия пейзаж. Техните картини се показват заедно като почит и признателност към предците им. Темите и стиловете върху платната, емоциите и състоянията, които пресъздават, са много различни. Те са..

публикувано на 20.09.24 в 18:06

"Герой на нашите сънища" от днес в родните киносалони

Филмът "Герой на нашите сънища" влиза в родните киносалони днес. Режисьор на американската продукция е Кристофър Боргли. Той е норвежки режисьор и сценарист, който живее зад Океана. По-известен негов филм е "Писна ми от мен" от 2022 година. Никълъс Кейдж отново се завръща в голямото кино след множество роли в проекти, които не отговарят на..

публикувано на 20.09.24 в 16:28

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15