Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микродействия от една минута от Тарковски в изложбата на Мудов

Иван Мудов, "Една минута Сталкер"
Снимка: Калин Серапионов

"Една минута Сталкер" е името на изложбата на един от най-значимите ни концептуални художници – Иван Мудов, която е и първата самостоятелна изложба в галерията на "Топлоцентрала" и втора изложба в "Бял куб".

Иван Мудов се вдъхновява от 161-минутната лента "Сталкер" на руския режисьор Андрей Тарковски, която българският художник пресъздава в мащабна видеоинсталация. В концентриран вид той създава монументална картина, съставена от независими едноминутни микродействия.


Произведението в галерия "Бял куб" отразява по ироничен начин отношението на артиста към актуалната тема за извършената легализация на пиратството и "кражбата" на интелектуална собственост в Русия. Част от изложбата са и картините "Период", които художникът създава между 2014 и 2020 г., както и във времето на изолация 2020 - 2021 г. Те представляват отново поредици от малки точки, които отмерват време и преживявания в криптиран вид като таен шифър на споделяне, разказва Иван Мудов:

"Първо имах идея за самата структура на моята работа. Нямаше голямо значение кой ще е филмът, защото исках да разделя филм от 161 минути на 161 части. Обикновено работя с по-холивудски филми, но тук реших, че това е най-подходящото, защото в моята работа става въпрос за време. А Тарковски работи много с понятието за времето и беше най-подходящ. Ирония няма в тази част от работата. Иронията е по-скоро ироничното намигване към ситуацията с Русия, защото руснаците легализираха пиратството, това е такова намигване към тях."


Музиката в инсталацията е композирана от Сибин Василев на базата на оригиналния звук от филма на Тарковски. И в този си филм Тарковски залага на реалистичния подход към фантастичното кино, както казва той "добрата фантастика трябва да бъде близо до ежедневното". Пърформансът е един нов поглед към лентата. Част от изложбата са и картините от серията "Период", те представляват поредици от малки точки, които отмерват време и преживявания в криптиран вид като таен шифър на споделяне. Мудов използва графичните символи, сенките, тежестта, количествата. Изложбата "Една минута Сталкер" може да бъде разгледана до 14 юни в галерията на "Топлоцентрала".



Снимки: Калин Серапионов, Ангелина Грозева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яков Джераси (вдясно) и Емил Янев

Космополитният посланик на сближението

В епизод 548 "Трамвай по желание" среща своята публика с космополитния посланик на сближението, съгласието и помирението Яков Джераси. Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Еврейският му род води началото си още от XIV век в Испания. Както е известно, сефарадските евреи са прокудени оттам и част от..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Заплаха ли е ИИ за книгоиздаването?

Заплаха ли е изкуственият интелект за книгоиздаването? Мария Соколова – студентка втори курс "Книгоиздаване" в Журналистическия факултет разказва в "Нашият ден" за книгата "От ръкопис към алгоритъм " – дело на студентите от "Учебно издателство – майсторски клас 1 и 2" с ръководител д-р Георги Александров. Задачата на Мария Соколова и..

публикувано на 10.06.24 в 09:55
Ицко Финци

Ицко Финци разказва Шекспир и Чехов

Големият актьор е разказал четири Шекспирови пиеси и една от Чехов, а дъщеря му Матилда, която е на 6 години, е нарисувала илюстрациите. Новата му книга е за деца, юноши и възрастни и съдържа "Хамлет, принц датски“, "Трагедия за Макбет“, "Трагедия за крал Лир“, "Бурята“ и пиесата от Чехов "Вишневата градина“. Ето какво пише самият Ицко Финци за..

публикувано на 10.06.24 в 09:10

Да подаряваш изкуство на децата

За общуването с деца и как те изненадват със своите рисунки в "Домът на музите", споделя Росица Чобанова. Тя е от онези творци, чийто талант блесва още в ранна детска възраст.   Характерни за нейното творчество са богата цветова гама и експресивността. Не спира да подхранва тази искра, като създава собствено художествено ателие, наречено "Любов", в..

публикувано на 10.06.24 в 08:25

От децата на "Прегърни ме" за вашите деца

Ателие и галерия-книжарница "Прегърни ме" от 2005 година работи с деца в неравностойно положение, като ги среща с хора на изкуството – художници, актьори, писатели, организира ателиета с художници, летувания през ваканциите, обгръща ги с внимание и любов, от които те са лишени. Вдъхновението и подкрепата, които децата получават е начин да им се..

публикувано на 09.06.24 в 10:30