Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителски фонд с равносметка за първите седем

Наталия Фенерска: Учим се на дарителство трудно, но не е невъзможно

"Дарявам за да променям“ е мотото, което са избрали за работата на Обществения дарителски фонд в община Бяла Слатина учредителите му от сдружение "Първи юни“.

През 2022 година фондът навършва седем години от основаването си, а проектите, подкрепени от него, спомагат за реализирането на идеи най-вече в малките населени места на общината.

Повече за дарителската култура и начините, по които Общественият дарителски фонд помага на хората от местната общност да осъществяват инициативи, за които иначе трудно могат да бъдат намерени средства, разказва в ефира на "Нашият ден“ Наталия Фенерска – председател на сдружение "Първи юни“ – Бяла Слатина.

Неправителствената организация развива своята дейност вече над две десетилетия:

"Най-напред много години работехме в това да предоставяме и развиваме различни социални услуги в подкрепа на деца и хора в различен риск като социален асистент, ранна интервенция на уврежданията, мобилна социална услуга и други. Последните години се насочихме към работата с младежи“, сподели тя.


Съвместно с доброволческата помощ на младежи и младежката програма „Да работим заедно“ организацията се стреми да възроди дарителството и доброволчеството на местно ниво.

Като резултат от това преди 7 години е създаден Общественият дарителски фонд към община Бяла Слатина, подкрепен от местните общественици, културни дейци и множество доброволци.

Фондът набира средства не само чрез помощта на частни дарители и местни фирми, но и чрез разнообразни фондонабирателни събития.

Приблизително на всеки две години средствата, натупани в него се разпределят чрез отправяне на покани за кандидатстване, в които могат да се включат с идеите си училища, читалища, детски градини и различни неформални групи.

„Чрез обществения фонд направихме няколко сцени на открито в малки населени места от общината, на които хората започнаха много по-често да се събират и да правят събития.

Организират различни фестивали, на тези събития идват гости и от други населени места. Това по някакъв начин съживява живота в малките населени места и кара и деца, и възрастни да са по-активни като организатори и участници“, обяснява Наталия Фенерска.


Детските отдели в няколко читалища също са обновени с помощта на Обществения дарителски фонд. „Освен това съдействахме чрез фонда да се издаде книга с историята на село Търнава, която също остава за поколенията напред и в която също са събрани много интересни данни, включително и като история на дарителството“.

Идеите свързани с образование, култура и детско развитие са приоритетни за хората в община Бяла Слатина, установява широко проучване, проведено от сдружение „Първи юни“.

„Дадохме си сметка, че хората наистина имат желание да даряват за идеи в тази посока и е много удовлетворяващо, когато можем да представим някоя в завършен вид.


Така хората могат наистина да видят как се изразходват средствата и какъв е смисълът да съществува този фонд. Обществени дарителски фондове са основани от сдружението и в общините Оряхово и Козлодуй, но те все още нямат толкова дълга история и тепърва разгръщат дейността си.

Според Наталия Фенерска се учим на дарителство трудно, но не е невъзможно.

Още подробности за инициативите и възможностите за набиране на средства за обществено полезни цели, чуйте в звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26