Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сафари, посветено на Стефан Данаилов, представя другата София

Има безброй начини да опознаем София. Има и безброй начини да почетем паметта на знаковите личности, оставили следа в градския ни, социален и културен живот. Ако съчетаем двете неща, се получава една приятна обиколка из емблематичните софийски улици, които говорят за живота, навиците и творческия път на конкретната личност. В случая тази на обичания от всички Стефан Данаилов.

Неотдавна по нетрадиционен начин в София започна националната програма по честването на 80-годишния юбилей на Мастъра. 

И днес, за втори път, "Ламбо сафари" ще започне от 18 часа в градинката пред Народния театър и ще разходи желаещите из столицата – такава, каквато може да бъде видяна само през живота на софиянеца Стефан Данаилов.

"Виждаме София през един субективен поглед, пречупена през личната биография и съдбата на Стефан Данаилов. Това е много хубав знак, че София може да бъде забелязана през различни ъгли, може да бъде преоткривана“, каза в "Какво се случва“ един от инициаторите на сафарито – журналистът Георги Тошев.

"Ламбо сафари", подобно на събитията, посветени на известни личности и провеждани в световни градове като Стокхолм и Париж, прави опит да разкаже един почти 80-годишен живот през местата, които Данаилов е посещавал, на които се влюбвал, обичал и пресъздавал различни роли. Като градинката "Кристал“ – мястото, на което среща голямата си любов Мария; "Докторската градина“, в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика тогава Стефан Данаилов "Следите остават“ по Павел Вежинов; НАТФИЗ, където Мастъра, както го наричат студентите му, учи и преподава. Гидове в това пътуване през времето и спомените на и за Данаилов са известни негови студенти, които днес са вече утвърдени актьори – като Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Въргала и други. Те представят неговата София и собствената си представа за големия български артист. Така се създава и един колективен образ на Стефан Данаилов.

"Не вярвам, че има бъдеще една нация, която не помни, която не успява да се връща към знакови личности и събития от новата история. В цял свят годишнините или почитта към забележителни творци с всяка изминала година добива огромни мащаби. Тези личности разкриват и разказват историята на една държава и един град“, добавя още Георги Тошев.

В момента той работи върху нова книга за Стефан Данаилов, която през живота на актьора разказва историята на България от 40-те години на миналия век до днес. Според журналиста именно през личната съдба на забележителен артист, творец, общественик и политик, преподавател, какъвто е Стефан Данаилов, започваш да прочиташ и препрочиташ историята на нашата страна по друг, различен начин. Затова е важно да помним и да почитаме тези хора, които и днес са живи чрез нас.

Следващото издание на "Ламбо сафари" ще бъде на 28 юни. То отново ще започне от градинката пред Народния театър в 18 часа.

Събитието, както и цялата юбилейна програма, посветена на 80-годишнината на Стефан Данаилов, се реализира с финансовата подкрепа на Столична община. Партньори са още Българската национална филмотека и Народният театър "Иван Вазов“.

Повече от Георги Тошев чуйте в звуковия файл.

Снимки – Официален ФБ профил на Стефан Данаилов
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07