Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кариера в изкуството и културата – подкрепа и много работа

Снимка: natfiz.bg

Представители на държавните и общинските театри в България, на читалищата, галериите, музеите, оперите, неправителствения сектор и други организации, които имат амбицията да инвестират в творческия ресурс на най-младите, се събраха, за да обсъдят националните и международни програми за насърчаване на младежката заетост в областта на културата. Те се обединиха около това, че артистите и хората на изкуството в България се нуждаят от по-целенасочена подкрепа по отношение на кариерното им развитие в която и да било творческа сфера.

НАТФИЗ беше домакин на този форум под надслов "Подкрепа за кариера в изкуството и културата", организиран съвместно със Съюза на артистите в България, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и програма "Развитие на човешките ресурси".

"Тези програми касаят не само театрите, но и всички културни институции в страната. Те дават възможност на работодателите да наемат млади хора до 29 години, като държавата поема заплатата за известен период от време, което е много добре, защото младите хора така могат да се ориентират първо – дали това наистина е тяхната професия, за която са учили, и второ – дали това е тяхното място. А работодателите пък от друга страна имат време да преценят дали това е човекът, на когото те могат да разчитат по-сериозно за репертоара си в бъдеще", разказа в "Какво се случва" модераторът на кариенрния форум – деканът на факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ доц. д-р Пенко Господинов.


Според него трудно би могъл да бъде улеснен преходът между образованието и заетостта на студентите, току-що завършили съответната артистична специалност, защото това е творчески път, който е индивидуален за всеки. Това, от което младите актьори имат нужда, е работа.

"Точно в тази част държавата може да помогне. Тези програми, колкото и да са кратки в началото като срокове – в момента те са шестмесечни, но се надявам, че могат да се удължат и на една година, просто бюджетът на държавата тази година позакъсня – със сигурност ще проработят. Виждам какъв интерес има от директорите на театрите към нашите студенти. Вече почти всички завършващи, което е голяма радост за мен, са водили разговори с колеги от различни театри да започнат работа и веднага да започнат репетиции. По този начин може да се помогне, точно това беше и целта на програмите, които представихме, а те бяха три", допълни още Господинов.

Повече за важността на образованието и смисъла на културата, за себепознанието, от което започва пътят на всеки човек, за отговорността да правиш избори и да мислиш доц. Пенко Господинов разказва в звуковия файл.

Снимки: natfiz.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42