Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Димитров: Защо купувачът е слабата страна при имотни сделки?

Снимка: Pixabay

Сделките с имоти станаха още по-актуални и интересът към този сектор с цел инвестиции е традиционен за страната ни. Пазарът се разширява, а пандемията разшири търсенето на селски имоти. Колкото е по-голямо търсенето и предлагането, толкова по-изобретателни стават и схемите за измами. В "Нашият ден" адвокат Любен Димитров коментира какви проверки е разумно да направим, преди да реализираме сделка за имоти.

Има определени нюанси при извършването на проверка. Едно е да се проверява застроен имот, т.е. апартамент или друг вид обект в голяма жилищна сграда. Съвсем различно е, ако се купува празен парцел за къща или имот, който е на „зелено“. За да бъдете сигурни, че имотът, който купувате е без всякакви тежести, най-добрият вариант е да се започне от последния собственик, който се явява продавач, и да се върне историята на имота назад, препоръчва експертът.

Най-важно е да се провери дали до този момент върху имота има наложени някакви тежести, а те могат да бъдат: ипотека, възбрана, ограничени вещни права на трети лица, искови молби, договори за наем и аренда, залог и др.

Проверката за тежести се прави задължително веднъж преди сключване на предварителния договор и втори път преди сключване на окончателната сделка при нотариус. Друг вариант е първоначално да се извърши компютърна справка, а непосредствено преди сделката да се извади удостоверение за тежести. За съжаление обаче, дори да има налично удостоверението за тежести в деня на сделката, информацията в него ще бъде с дата преди издаването му, тъй като вписванията на сделките в Агенция по вписвания не става в деня на сделката, а по-бавно, докато в компютърната система не се въведат всички актове на всички нотариуси за деня на сделката.

Като „слаба страна“ купувачът трябва да си осигури нормалното протичане на сделката за това, което купува и си дава парите, казва адвокат Любен Димитров.

Целия разговор с Любен Димитров може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19