Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Бимбалов: България влиза в сериозна нестабилност, целенасочено търсена от Кремъл

Емил Соколов: Тези шест месеца ни показаха, че можем да бъдем свободни

Митингът в подкрепа на кабинета пред централния вход на НС
Снимка: БГНЕС

“Първото нещо, което трябва да направят политическите сили, които искат някаква промяна, е да се обединят и след това да започнат да търсят обединение сред хората“, казва в “Нашият ден“ Радослав Бимбалов, писател и рекламист:

“Разделителната линия в момента е много ясна – има едно обединение, което иска да ни дърпа назад. То представлява много ясно политически сили, които изглеждат различни.

ГЕРБ не е никаква евроатлантическа партия. Те са тези, които позволиха на руските интереси да се установят трайно в България в последното десетилетие. Изпълняваха желанието на Кремъл да се прекара тук една тръба, по която да минава газ, с която да се изнудва в момента цяла Европа.“

Според него България влиза в изключително сериозна нестабилност, целенасочено търсена от Кремъл:

“Непрекъснато взимаме уроци да търсим спасители, от които панически да се спасяваме, а в същото време едни котараци седят отстрани и се облизват за пореден път. Това, което ни се случва, беше заявено много ясно от Путин, само преди няколко седмици на една конференция, на която той каза – “Предстоят катаклизми в Европа, предстои смяна на лидерите“. Това е ясната директива, която в момента следваме. Не смятам, че обединение на евроатлантическите формации е възможно, по-скоро говорим за обединение на партиите, които са категорично от другата страна на разделителната линия. Тук изключвам БСП, които за мен продължават да бъдат скритият враг в тази коалиция и ще донесат най-големия проблем, защото ще натискат гласуване отново с бюлетини, което категорично ще ни върне в старите времена.“

“Сега повече от всякога имаме доказателства, че правителството на Петков беше свалено от Борисов, Доган и Пеевски“, каза в “Нашият ден“  Емил Соколов, историк и политически анализатор:

“Това, което видяхме вчера, беше завършека на една коалиция на срама – ГЕРБ, ИТН, ДПС и “Възраждане“. Няколко часа преди вота на недоверие чухме от г-н Борисов високопарни слова за Европа, НАТО, намеси дори Българската православна църква. Но няколко часа по-късно депутатите на г-н Борисов гласуваха заедно с Делян Пеевски за падане на правителството.

Тези шест месеца ни показаха, ако не друго, това, че можем да бъдем свободни и да живеем в нормална държава. Духът излезе от бутилката и няма как той да се върне.“

Според Бимбалов “нещата стават бавно, но се движат в правилната посока, за да си върнем някаква нормалност“:

“Политическо обединение между ПП, ДБ и "Изправи се! Мутри вън!“ е напълно възможно, стига да проявят достатъчна далновидност тези лидери и да помислят каква точно визия ще предложат на България. Визията е ясна – промяна и европейски път на страната, колкото е възможно по-далеч от Русия, не защото това е някаква мантра, а защото самата Русия ни обяви за вражеска държава.“

Чуйте разговора в звуковия файл


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08