Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование и възпитание чрез кино – защо не?

Снимка: @youngeuropeancinemasofia

Към края на фестивала "Срещи на младото европейско кино" на 28 юни в София ще се проведе Европейска конференция "Кинообразование в училище". Над 40 експерти в областта на киното и педагогиката от културни организации и университети от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция, Хърватска и Чехия ще се включат в нея.

Заниманията с кино в училище са признати за важна част от обучението и възпитанието на учениците в редица европейски държави, тъй като се отчита полезното им въздействие върху младите. От една страна те изграждат вкус и разбиране за киното като изкуство и за изкуството изобщо. Стимулират творчеството и себеизявата на всички ученици, независимо от академичните им постижения. Изграждат умения за работа в екип, общуване и споделяне и повишават емоционалната интелигентност. Не на последно място се подобряват дигиталните познания и постижения на учениците, а за някои се откриват и възможности за бъдеща професионална реализация.

У нас интересът на отделни учители и училища към занимания с кино се увеличава. Засега има няколко действащи училищни киноклуба. Ученици от село Дерманци, Велико Търново и Ловеч вече имат своите късометражни филми, които ще покажат и по време на конференцията.

Организатори на събитието и основни инициатори за въвеждане на киното в училище са членовете на сдружение „Арте урбана колектив“. Те оказват съдействие с наставници, методика и техника на учителите, които изявяват желание да водят киноклубове със своите ученици. Засега заниманията с кино не влизат в обсега на финансираните от МОН програми по изкуство за ученици. Това би било в помощ на училищата и учителите, които в момента сами трябва да осигурят техника за клубовете. Представители на министерството са поканени на конференцията и организаторите се надяват каузата им да бъде разбрана и подкрепена.

Ралица Асенова от сдружение "Арте урбана колектив" гостува в рубриката "Всичко за образованието".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39

"Медиен език и стил" на проф. Андреана Ефтимова 10 години по-късно

Новото допълнено и преработено издание на учебника с подзаглавие "Теория и съвременни практики" включва опита от още 10 години преподавателска практика във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, нови примери и явления от реалната журналистическа реч. Що се отнася до езиковата подготовка на студентите, проф...

публикувано на 11.06.24 в 13:25