Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игра на цветовете в ХІV издание на Седмицата на занаятите в Пловдив

Снимка: @remplovdiv

Започна ХІV издание на "Седмицата на традиционните занаяти" в Пловдив. След двугодишно прекъсване поради пандемията фестивалът отново е възроден и беше официално открит днес (28 юни) в двора на Регионалния етнографски музей в града.

Главни действащи лица в него са майсторите на старите занаяти. До 3 юли те ще демонстрират уменията си, ще обучават малки и големи и ще предлагат своите ръчно изработени изделия. Идеята е по този начин да се усети духа на старата пловдивска чаршия и така да се възкреси това отдавна отминало време.


"Тази седмица ще можете да се насладите на всякакви занаяти, които ще озвучават нашия двор. Всеки, който поиска да опита и да се докосне до магията на изработването в даден занаят, може да седне при самия майстор. За разлика от друг път обаче тази година сме поставили конкретен акцент. Това е темата на ХІV издание на Седмицата – игра на цветовете, пречупена през призмата на три различни занаята", разказа в "Артефир" уредничката на Етнографския музей в Пловдив Грозделина Георгиева.

Преливането на въпросните цветове ще бъде илюстрирано чрез плъсти, или работа с най-мекия материал, съществуващ още от древността – вълната. При представянето на този занаят желаещите ще могат не само да гледат и да се учат, но и да работят наравно с майстора на занаята и накрая той да избере най-добрия сред тях, който да стане калфа.


Другият древен занаят, практикуван по нашите земи и въобще сред славянските народи, който ще заиграе с цветовете, е писането на великденски яйца. Майсторът на този занаят – доц. Светла Ракшиева, която е и част от екипа на РЕМ - Пловдив, ще разкаже за традициите на писаното яйце и какви са поверията, свързани с историята и възприемането на яйцето от древните народи.

Третият занаят, част от акцента в тазгодишната Седмица, е стъклодухането. Той е сравнително нов, а единственият майстор на този занаят в Южна България е от Пловдив и ще бъде част от празника. Иван Станев ще бъде сред атракциите за малки и големи, тъй като в миниатюрно си ателие ще създава всевъзможни форми от стъкло.


Пловдивската чаршия ще предложи още много и разнообразни стари занаяти – тъкачество на вертикален стан; рисувана коприна; ножари; бижутери, които ще създават бижута от сребро, мъниста и естествени материали като кост и седеф; плетене и везане на терлици; майстори на артплетиво; грънчарство; кошничарство; леене на свещи; майстори на накити от метал.

А Грозелина Георгиева приканва публиката да се присъедини към празника, защото всеки желаещ може да се превърне в калфа на някой майстор, в чийто занаят е тръгнал да се обучава и има изкушението към него.


Повече за традицията, която Седмицата на занаятите в Пловдив пази и обогатява, както и за майсторлъка на занаятчиите чуйте в звуковия файл.

Снимки: ФС на РЕМ - Пловдив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30