Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноисторическият музей отбелязва 106-годишнина с изложба на непоказвани бижута

Снимка: БГНЕС

На 4 юни през 1916 г. е основан Националният военноисторически музей. Той е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната (респективно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана).

Музеят издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история.  За своето вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история.


“106 години са достатъчно време, за да може една институция да индивидуализира своя облик. “, казва в “Нашият ден“ доц. Соня Пенкова, директор на музея и допълва:

“За един музей в днешно време е много важно да намери онзи удачен език на комуникация със своята публика. Най-вече първо да диференцира коя е основната му публика и коя е публиката, към която той има пристрастие и смята, че там трябва да заложи. Музеите трябва да се стремим и да говорим на езика на днешното младо поколение.“

Доц. Соня Пенкова
“За да направим по-сериозен прочита на българската история, е важно да накараме хората да се замислят и да усещат преживяното по-осезаемо. Да ги накараме сами да търсят информация за онова, което ние само загатваме в експозициите си. Нашето присъствие в онлайн пространството е изключително важно, защото не знаем какви са предизвикателствата в бъдеще пред нас. Колкото по-активно дигитализираме своя фонд, и колкото по-сериозно създаваме дигитални инструменти и за онлайн, освен за физическото си присъствие, толкова повече ще разширим своите шансове, за да бъдем близко до публиката.“

“Отбелязваме рождения ден на музея тази година с изложба.  В нея се стремим да покажем колко още неразкрити тайни крие той. Това е институция,  за която често казваме, че има повече от милион експонати. Това е един Музей, който тепърва има да разказва много истории“, допълва още доц. Пенкова.


Изложбата е създадена по повод 106-ата годишнина на Музея, тя представя една неизвестна и много любопитна част от неговия милионен фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които бяха показани пред публика за първи път.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05